Obsah článku
Zavřít
Podzim je skutečným svátkem všech milovníků ovoce. Sady i zahrady hrají barvami a vůněmi, když dozrávají jablka, hrušky, švestky, hrozny či aronie, poklady plné vitamínů, které tvoří základ zimních zásob. Právě správné načasování sklizně rozhoduje o chuti, vůni i trvanlivosti úrody, proto se vyplatí pozorovat přírodu a plody sklízet ve chvíli, kdy dosáhnou ideální zralosti.
Jablka a hrušky jsou zralé, když se stopka po lehkém otočení snadno uvolní. U hroznů sledujte sladkost a měkká semínka, u švestek povolení kolem stopky a jemný voskový povlak.

Podzimní zelenina je plná chuti, výživy a barev. Září patří mrkvi, petrželi, celeru a červené řepě, říjen zase zelí, kapustě a kadeřávku, zatímco s prvními mrazíky získávají jemnou sladkost pór a růžičková kapusta.
Kořenová zelenina chutná nejlépe v chladu - na podzim rostliny ukládají zásoby a s klesající teplotou stoupá obsah cukrů, což zajišťuje plnější chuť i lepší trvanlivost.

Dýně a tykve právem vládnou podzimní kuchyni, jsou krásné, výživné a nesmírně univerzální. Patří mezi ně oblíbené druhy jako Hokkaidó, máslová, muškátová či špagetová dýně, z nichž lze vykouzlit polévky, pyré, rizota i dezerty. Sklízejte je ještě před prvními mrazíky, kdy má slupka sytou barvu a stopka začíná dřevnatět. Po sklizni je nechte několik dní doschnout v teple a suchu, aby se zpevnila slupka, a poté je uložte na chladné, vzdušné místo.
Každá dýně má svou osobnost - Hokkaidó se nemusí loupat a po upečení získává jemně oříškovou chuť, máslová dýně vyniká krémovou texturou a je ideální do polévek či risott, muškátová zaujme sladkou vůní i plnou chutí a špagetová dýně po upečení tvoří vláknitou dužinu připomínající špagety, perfektní zdravou alternativu k těstovinám. Dýně zkrátka k podzimu patří, syté barvou i chutí dokážou zahřát tělo i duši.

Podzim je obdobím hojnosti, kdy příroda nabízí své nejcennější dary - ořechy, semena i drobné plody plné energie a živin. Vlašské ořechy jsou zralé, když zelený obal praská a jádro voní po oříšcích; po sklizni je nechte proschnout a uchovávejte v suchu. Lískové ořechy samy vypadávají z obalu a při protřepání lehce „zazvoní“. Dýňová semínka stačí propláchnout, usušit a krátce opéct, jsou skvělým zdrojem zinku. Slunečnicová jádra skladujte dosušená v temnu a chladu, aby si zachovala chuť i živiny. A šípky s jeřabinami se nejlépe sbírají za sucha - promění se v voňavé sirupy, čaje či džemy, které posílí imunitu a přinesou do zimy kousek podzimního slunce.
Správné skladování podzimní úrody je klíčem k tomu, aby si plody zachovaly čerstvost, chuť i výživové hodnoty po celé zimní měsíce. Základem je chladné, suché a dobře větrané místo, kde nehrozí tvorba plísní ani přehřívání. Kořenovou zeleninu uchovávejte odděleně od ovoce, protože etylén, který uvolňují například jablka, urychluje klíčení a kazení zeleniny. Pro delší trvanlivost lze úrodu i sušit, zavařovat nebo mrazit, čímž si zachováte chuť léta i do chladných dní.
| Plodina | Teplota | Skladování |
| Jablka (pozdní) | 0-4 °C | Odděleně od zeleniny, v tmavém a mírně vlhkém prostoru. |
| Hrušky | 0-2 °C | Sklidit méně zralé a nechat dojít v chladu. |
| Mrkev, petržel, celer | 0-2 °C | Bez natě, uložit do písku nebo perforovaných beden. |
| Červená řepa | 0-2 °C | Krátká stopka, nesušit na slunci, skladovat v chladu. |
| Brambory (pozdní) | 4-6 °C | Tma a sucho, před uložením nechat zpevnit slupku v přítmí. |
| Dýně | 10-14 °C | Suché prostředí, stopkou nahoru, vyhnout se otlakům. |
| Ořechy | do 10 °C | V plátěných pytlích nebo sklenicích s přístupem vzduchu. |

Podzimní úrodu lze uchovat mnoha přirozenými způsoby. Kvašení ze zelí, řepy či mrkve prospívá trávení i imunitě. Mražení zachová čerstvost ovoce - ostružin, malin či hroznů, stejně jako bylinek v olivovém oleji pro zimní vaření. Sušení promění jablka, hrušky, švestky či šípky v sladké křehké pamlsky, zatímco zavařování dodá úrodě druhý život v podobě kompotů, pyré a džemů. A moštování z jablek či hrušek přinese chuť léta i do nejchladnějších měsíců.
Každý podzim má své tempo, záleží na počasí, slunci i vydatnosti dešťů. Přesto existuje přehledný rytmus, podle kterého se příroda řídí. Září bývá časem hojnosti a plných košíků, dozrávají jablka, hrušky, švestky a začíná sklizeň kořenové zeleniny. Říjen přináší období uskladnění, zavařování a sušení, sklízí se pozdní odrůdy, dýně, kapusta i ořechy. A listopad je už posledním dotekem podzimu - pór, kadeřávek, růžičková kapusta a šípky uzavírají sezónu. Tento orientační kalendář pomůže nejen s plánováním prací na zahradě, ale i s přípravou zásob do kuchyně, aby z bohatství podzimu mohlo tělo čerpat po celý rok.
| Měsíc | Hlavní sklizeň |
| Září | Jablka (rané a polorané), hrušky, švestky, hrozny, ostružiny, maliny; mrkev, řepa, brambory, dýně (rané) |
| Říjen | Jablka (pozdní), hrušky (skladovky), dýně, zelí, kapusta, celer, petržel, pozdní brambory, ořechy |
| Listopad | Pór, růžičková kapusta, kadeřávek, pozdní jablka, šípky, jeřabiny |

Podzimní kuchyně voní teplem, kořením a zemitými tóny čerstvé úrody. Sezónní suroviny nabízejí plnost chuti i výživy - ideální čas na jednoduchá, sytá a voňavá jídla, která zahřejí tělo i duši.
Podzimní vaření je o jednoduchosti a radosti. O využití toho, co právě voní ze zahrady, a proměně obyčejných plodů v neobyčejné jídlo.
Při sklizni rozhodují detaily - i drobná chyba může zkrátit trvanlivost celé úrody. Plody vždy odlamujte se stopkou, nikdy je netrhejte násilím. Nesklízejte po dešti, protože vlhké ovoce rychle plesniví, a oddělujte rané a pozdní odrůdy, aby nedocházelo k nerovnoměrnému dozrávání. Ve sklepě udržujte chlad a větrejte, protože i mírné teplo spouští klíčení a hnilobu. Poškozené kusy do skladu nepatří - raději je hned zpracujte do moštu, povidel či kompotu, a vaše zásoby vydrží dlouho čerstvé.
Po sklizni si dopřejte chvíli na péči o půdu, právě teď se rozhoduje o bohatosti příští úrody. Začněte tím, že si poznačíte, co kde rostlo, abyste na jaře snadno naplánovali střídání plodin. Uvolněné záhony pak zakryjte vrstvou listí, štěpky nebo kompostu, půda tak nepřemrzne, zůstane živá a žížaly v ní budou dál pracovat. Skvělou volbou je i výsev zeleného hnojení, například svazenky, žita či hořčice, které půdu obohatí a ochrání její strukturu. Nezapomeňte ani na úklid sklepa a skladovacích beden - čisté, suché prostředí je nejlepší prevencí proti plísním i zkáze vaší těžce vydřené úrody.

Podzimní sklizeň je víc než jen práce na zahradě - je to chvíle klidu, vůní a vděčnosti za dary přírody. Do košíků putuje všechno, co dává smysl teplým jídlům a večerům doma - sladké ovoce na mošt či povidla, voňavá zelenina do polévek i pečení, ořechy a šípky jako výživná zásoba na zimu. Když se sklizeň provede ve správný čas a s péčí při uskladnění, odmění se vám plody podzimu chutí i energií, která vydrží až do jara a připomene, že hojnost přichází ruku v ruce s trpělivostí.