ÚvodCo se sklízí na podzim - sezónní ovoce a zelenina, které stojí za to

Co se sklízí na podzim - sezónní ovoce a zelenina, které stojí za to

Podzim nabízí víc, než se zdá - sladké ovoce, zemitou zeleninu, ořechy i šípky, jako zásobu energie na zimu. Tento přehled přináší hlavní plodiny, kalendář sklizně a tipy, jak si podzimní úrodu uchovat i chutně využít.
3.11.2025Aktualizováno 3.11.2025Vendula ČernáDoba čtení 5 min.

Zobrazit obsah

Podzimní ovoce: co dozrává od září do listopadu

Podzim je skutečným svátkem všech milovníků ovoce. Sady i zahrady hrají barvami a vůněmi, když dozrávají jablka, hrušky, švestky, hrozny či aronie, poklady plné vitamínů, které tvoří základ zimních zásob. Právě správné načasování sklizně rozhoduje o chuti, vůni i trvanlivosti úrody, proto se vyplatí pozorovat přírodu a plody sklízet ve chvíli, kdy dosáhnou ideální zralosti.

Jablka a hrušky jsou zralé, když se stopka po lehkém otočení snadno uvolní. U hroznů sledujte sladkost a měkká semínka, u švestek povolení kolem stopky a jemný voskový povlak.

  • Jablka - symbol podzimu a nejvšestrannější ovoce. Rané odrůdy jsou nejlepší k okamžité konzumaci, zatímco pozdní druhy vydrží ve sklepě celé měsíce. Zralé jablko poznáte podle stopky, která se snadno uvolní.
  • Švestky a slívy - nejchutnější jsou, když projdou „průsvitem slunce“, kdy se cukry koncentrují. Ideální pro povidla, koláče i sušení.

Čerstvé švestky s kapkami rosy v dřevěné bedýnce na slunci.

  • Hroznové víno - sklízejte za sucha a hrozny odřezávejte nůžkami, abyste zachovali křehkou slupku a jemné ojínění. Každý trs je malý poklad plný slunce.
  • Maliny - podzimní odrůdy plodí až do prvních mrazíků; sklízejte je jemně, nejlépe celé plodenství, aby se nepoškodily.
  • Ostružiny - zralé jsou měkké, šťavnaté a plně vybarvené. Výborně se hodí k mražení po menších porcích nebo do domácích dezertů.

Podzimní zelenina: kořenové poklady

Podzimní zelenina je plná chuti, výživy a barev. Září patří mrkvi, petrželi, celeru a červené řepě, říjen zase zelí, kapustě a kadeřávku, zatímco s prvními mrazíky získávají jemnou sladkost pór a růžičková kapusta.

Kořenová zelenina chutná nejlépe v chladu - na podzim rostliny ukládají zásoby a s klesající teplotou stoupá obsah cukrů, což zajišťuje plnější chuť i lepší trvanlivost.

  • Mrkev, petržel, celer - sklízejte za sucha, nať zkraťte těsně nad krčkem. Vydrží dlouho, pokud je uložíte v písku nebo chladném sklepě.
  • Červená řepa - ideální je velikost dlaně, větší kusy snadno dřevnatí. Skvělá na pečení, saláty i kvašení.
  • Brambory - pozdní odrůdy vyorávejte po zaschnutí natě, nechte 10–14 dní proschnout v přítmí, aby zpevnila slupka.
  • Zelí a kapusta - řežte za chladného rána a nechte proschnout. Z čerstvých hlávek připravíte výborné kysané zelí.
  • Pór - snese mráz a na záhoně vydrží až do zimy; s příchodem chladu zjemní chuť.
  • Dýně a tykve - neodmyslitelný symbol podzimu, výborné do polévek, rizot i dezertů.

Zahradník v rukavicích drží obrovskou oranžovou dýni mezi zelenými listy.

Dýně a tykve: královny plodů podzimu

Dýně a tykve právem vládnou podzimní kuchyni, jsou krásné, výživné a nesmírně univerzální. Patří mezi ně oblíbené druhy jako Hokkaidó, máslová, muškátová či špagetová dýně, z nichž lze vykouzlit polévky, pyré, rizota i dezerty. Sklízejte je ještě před prvními mrazíky, kdy má slupka sytou barvu a stopka začíná dřevnatět. Po sklizni je nechte několik dní doschnout v teple a suchu, aby se zpevnila slupka, a poté je uložte na chladné, vzdušné místo.

Každá dýně má svou osobnost - Hokkaidó se nemusí loupat a po upečení získává jemně oříškovou chuť, máslová dýně vyniká krémovou texturou a je ideální do polévek či risott, muškátová zaujme sladkou vůní i plnou chutí a špagetová dýně po upečení tvoří vláknitou dužinu připomínající špagety, perfektní zdravou alternativu k těstovinám. Dýně zkrátka k podzimu patří, syté barvou i chutí dokážou zahřát tělo i duši.

Pole plné dýní při západu slunce na podzimní sklizni.

Ořechy, semena a další plody podzimu

Podzim je obdobím hojnosti, kdy příroda nabízí své nejcennější dary - ořechy, semena i drobné plody plné energie a živin. Vlašské ořechy jsou zralé, když zelený obal praská a jádro voní po oříšcích; po sklizni je nechte proschnout a uchovávejte v suchu. Lískové ořechy samy vypadávají z obalu a při protřepání lehce „zazvoní“. Dýňová semínka stačí propláchnout, usušit a krátce opéct, jsou skvělým zdrojem zinku. Slunečnicová jádra skladujte dosušená v temnu a chladu, aby si zachovala chuť i živiny. A šípky s jeřabinami se nejlépe sbírají za sucha - promění se v voňavé sirupy, čaje či džemy, které posílí imunitu a přinesou do zimy kousek podzimního slunce.

Skladování a konzervace: jak uchovat podzimní úrodu

Správné skladování podzimní úrody je klíčem k tomu, aby si plody zachovaly čerstvost, chuť i výživové hodnoty po celé zimní měsíce. Základem je chladné, suché a dobře větrané místo, kde nehrozí tvorba plísní ani přehřívání. Kořenovou zeleninu uchovávejte odděleně od ovoce, protože etylén, který uvolňují například jablka, urychluje klíčení a kazení zeleniny. Pro delší trvanlivost lze úrodu i sušit, zavařovat nebo mrazit, čímž si zachováte chuť léta i do chladných dní.

PlodinaTeplotaSkladování
Jablka (pozdní)0-4 °COdděleně od zeleniny, v tmavém a mírně vlhkém prostoru.
Hrušky0-2 °CSklidit méně zralé a nechat dojít v chladu.
Mrkev, petržel, celer0-2 °CBez natě, uložit do písku nebo perforovaných beden.
Červená řepa0-2 °CKrátká stopka, nesušit na slunci, skladovat v chladu.
Brambory (pozdní)4-6 °CTma a sucho, před uložením nechat zpevnit slupku v přítmí.
Dýně10-14 °CSuché prostředí, stopkou nahoru, vyhnout se otlakům.
Ořechydo 10 °CV plátěných pytlích nebo sklenicích s přístupem vzduchu.

Sklizeň jablek v dřevěné bedýnce, žena drží zralá jablka v rukou.

Další možnosti konzervace

Podzimní úrodu lze uchovat mnoha přirozenými způsoby. Kvašení ze zelí, řepy či mrkve prospívá trávení i imunitě. Mražení zachová čerstvost ovoce - ostružin, malin či hroznů, stejně jako bylinek v olivovém oleji pro zimní vaření. Sušení promění jablka, hrušky, švestky či šípky v sladké křehké pamlsky, zatímco zavařování dodá úrodě druhý život v podobě kompotů, pyré a džemů. A moštování z jablek či hrušek přinese chuť léta i do nejchladnějších měsíců.

Kalendář sklizně: co se sklízí na podzim podle měsíců

Každý podzim má své tempo, záleží na počasí, slunci i vydatnosti dešťů. Přesto existuje přehledný rytmus, podle kterého se příroda řídí. Září bývá časem hojnosti a plných košíků, dozrávají jablka, hrušky, švestky a začíná sklizeň kořenové zeleniny. Říjen přináší období uskladnění, zavařování a sušení, sklízí se pozdní odrůdy, dýně, kapusta i ořechy. A listopad je už posledním dotekem podzimu - pór, kadeřávek, růžičková kapusta a šípky uzavírají sezónu. Tento orientační kalendář pomůže nejen s plánováním prací na zahradě, ale i s přípravou zásob do kuchyně, aby z bohatství podzimu mohlo tělo čerpat po celý rok.

MěsícHlavní sklizeň
ZáříJablka (rané a polorané), hrušky, švestky, hrozny, ostružiny, maliny; mrkev, řepa, brambory, dýně (rané)
ŘíjenJablka (pozdní), hrušky (skladovky), dýně, zelí, kapusta, celer, petržel, pozdní brambory, ořechy
ListopadPór, růžičková kapusta, kadeřávek, pozdní jablka, šípky, jeřabiny

Koš plný čerstvých jablek na trávě v ovocném sadu během sklizně.

Podzim v kuchyni: rychlé receptové nápady

Podzimní kuchyně voní teplem, kořením a zemitými tóny čerstvé úrody. Sezónní suroviny nabízejí plnost chuti i výživy - ideální čas na jednoduchá, sytá a voňavá jídla, která zahřejí tělo i duši.

  • Pečený podzimní plech - kombinace dýně, červené řepy, mrkve, cibule a česneku promíchaná s olivovým olejem, solí a tymiánem. Pečte 30 až 40 minut při 190 °C, dokud zelenina nezkaramelizuje a neprovoní kuchyni.
  • Dýňové risotto - z kostek máslové dýně, šalotky, rýže arborio, bílého vína, vývaru a parmazánu. Vznikne sametově krémová dobrota bez kapky smetany - ideální comfort food.
  • Švestková povidla z trouby - švestky bez cukru pečte 3 až 4 hodiny při 150 °C, občas promíchejte a na závěr dochuťte skořicí či kapkou rumu.
  • Jablečný křížalový čaj - sušené křížaly, skořice a hřebíček zalité horkou vodou vytvoří hřejivý nápoj, který provoní celý domov; med přidejte až po zchladnutí.
  • Kysané zelí s řepou - jemně krájené zelí smíchané se strouhanou řepou, solí a kmínem. Nechte kvasit 5 až 7 dní při 18 až 20 °C - výsledek je barevný, křehký a plný vitamínů.

Podzimní vaření je o jednoduchosti a radosti. O využití toho, co právě voní ze zahrady, a proměně obyčejných plodů v neobyčejné jídlo.

Časté chyby při sklizni a jak se jim vyhnout

Při sklizni rozhodují detaily - i drobná chyba může zkrátit trvanlivost celé úrody. Plody vždy odlamujte se stopkou, nikdy je netrhejte násilím. Nesklízejte po dešti, protože vlhké ovoce rychle plesniví, a oddělujte rané a pozdní odrůdy, aby nedocházelo k nerovnoměrnému dozrávání. Ve sklepě udržujte chlad a větrejte, protože i mírné teplo spouští klíčení a hnilobu. Poškozené kusy do skladu nepatří - raději je hned zpracujte do moštu, povidel či kompotu, a vaše zásoby vydrží dlouho čerstvé.

Podzimní péče o záhony po sklizni

Po sklizni si dopřejte chvíli na péči o půdu, právě teď se rozhoduje o bohatosti příští úrody. Začněte tím, že si poznačíte, co kde rostlo, abyste na jaře snadno naplánovali střídání plodin. Uvolněné záhony pak zakryjte vrstvou listí, štěpky nebo kompostu, půda tak nepřemrzne, zůstane živá a žížaly v ní budou dál pracovat. Skvělou volbou je i výsev zeleného hnojení, například svazenky, žita či hořčice, které půdu obohatí a ochrání její strukturu. Nezapomeňte ani na úklid sklepa a skladovacích beden - čisté, suché prostředí je nejlepší prevencí proti plísním i zkáze vaší těžce vydřené úrody.

Čerstvá sklizeň zeleniny a ovoce z domácí zahrady položená na dřevěném stole.

Sklizeň na podzim jako rituál klidu a hojnosti

Podzimní sklizeň je víc než jen práce na zahradě - je to chvíle klidu, vůní a vděčnosti za dary přírody. Do košíků putuje všechno, co dává smysl teplým jídlům a večerům doma - sladké ovoce na mošt či povidla, voňavá zelenina do polévek i pečení, ořechy a šípky jako výživná zásoba na zimu. Když se sklizeň provede ve správný čas a s péčí při uskladnění, odmění se vám plody podzimu chutí i energií, která vydrží až do jara a připomene, že hojnost přichází ruku v ruce s trpělivostí.

© 2025, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante