Úvod7 způsobů, jak vnést do interiéru více přirozeného světla

7 způsobů, jak vnést do interiéru více přirozeného světla

Přirozené denní světlo je pro každého člověka nezbytné, ale ne každý ho má dostatek. Tmavé interiéry se často podílejí na naší špatné náladě, naopak domov plný světla zvyšuje pocit pohody a spokojenosti. Kromě duševního a fyzického zdraví vám dostatek denního světla v interiéru přinese také úsporu za energie, protože nebudete muset tak často svítit. Docílit prosvětleného interiéru nemusí být složité a ani finančně nákladné. Poradíme vám několik způsobů, jak toho můžete docílit.

Vsaďte na světlé tóny

Bílé tóny způsobí, že prostor bude vypadat jasnější, protože bude odrážet přirozené světlo vstupující do místnosti, spíše než jej pohlcovat. Nemusí jít nutně jen o bílou barvu, můžete zvolit odstíny různých barev, ale neměly by být tmavé. Vhodnou povrchovou úpravou je také matný lesk, který skvěle odráží světlo.

Správná volba podlahy

Podlahy lze také přeměnit na reflektory odrážející světlo. Ideální je zvolit dřevěné, laminátové, keramické nebo kamenné podlahy s leštěným povrchem, které budou odrážet více světla než koberce. Pokud dáváte přednost koberci, pak se držte světlých neutrálních barev.

Přidejte zrcadla nebo reflexní doplňky

Kovové, skleněné a zrcadlové doplňky, to vše může pomoci využít dostupné světlo na maximum a dodat stylové prvky celému domu. Díky odrazu světla je i ten nejkompaktnější dům zaručeně světlejší a prostornější. Nejlepší službu vždy udělají zrcadla v místnostech, která budou odrážet světlo a také dělat místnosti opticky větší.

Neblokujte světlo

Je třeba se dívat také do exteriéru. Pokud zde něco brání světlu, je vhodné to odstranit. Jestliže máte před okny jen samé větve stromů, je vhodné strom prořezat a postarat se, aby k vám proudilo co nejvíce světla.

Zvolte průhledné dveře

Interiérové dveře často brání tomu, aby se světlo šířilo mezi místnostmi. Zvolte dveře se skleněnými tabulkami, ideální jsou dveře s neprůhledným sklem, které zajistí soukromí, ale propustí světlo. I vchodové dveře mohou disponovat skleněnými plochami, které pustí světlo dovnitř.  

Světlovody a světlíky

V domácnostech, kancelářích, ale i obchodních nebo průmyslových prostorech se používají světlíky a světlovody jako přirozený způsob, jak dostat do interiéru více světla a ušetřit za svícení. Instalace světlíku je už větší zásah, ale pokud plánujete rekonstrukci nebo teprve budete stavět dům, je vhodné na světlíky myslet.

Pozor na závěsy nebo nábytek

Závěsy jsou častou překážkou, která brání světlu, aby se dostalo dovnitř. Raději je vyměňte za stínění, které můžete přes den kompletně shrnout a zajistit si plné světlo. Je také vhodné se podívat, jestli máte správně uspořádaný nábytek. Špatně umístěný nábytek může zbytečně blokovat světlo.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA