ÚvodHřejivé inspirace pro váš domov: Oživte jej pomocí krbu

Hřejivé inspirace pro váš domov: Oživte jej pomocí krbu

Dlouhé zimní večery mohou být chladné a ponuré. Řešení? Krb! Ten nejenže zahřeje, ale také dodá interiéru příjemnou atmosféru. Inspirujte se naším článkem a proměňte svůj obývák v útulné místo k relaxaci.

Klasický krb

Elektrický krb a klasický krb se liší nejen svým vzhledem, ale i způsobem, jakým produkují teplo a jak se dají používat. Klasický krb využívá k hoření přírodních materiálů, jako jsou dřevo, uhlí nebo plyn. Tento typ krbu je jako stvořený pro milovníky autentické atmosféry v podobě tančících plamenů a omamné vůně hořících uhlíku.

Jednou z nevýhod klasického krbu může být nutnost čištění spalinového systému. Na to se nejlépe hodí speciální příslušenství ke krbu, jako jsou kartáče a lopatky. Pravidelná údržba je totiž jediným účinným způsobem, jak zabránit černání skla. Klasický krbse hodí i na zahradu, kde nemusíte čištění tolik řešit. Kromě romantického osvětlení se vám po vložení roštu do krbu bude navíc hodit i ke grilování.

Pokud si nejste jisti, jak správně topit v krbu, určitě nejste sami. Před topením zkontrolujte, že jste odklopili přívod vzduchu, topné palivo je suché a krb vyčištěný. Nezapomínejte pravidelně přikládat a topný materiál si předem připravit. Jedná-li se o dřevo, skvěle se vám bude hodit stojan na dřevo ke krbu. Díky tomu vám plamen vydrží a topení bude navíc bezpečné. Jestliže máte malé děti, bezpečnost byste navíc měli podpořit zábranou ke krbu.


Elektrický krb

Sametový plápolající oheň krbu je sice přitažlivý, ale zároveň je to zdroj nebezpečí. Co kdybyste si mohli užívat krásného pohledu a sálavého tepla bez starostí a námahy? To je přesně to, co nabízí falešný krb. Kromě toho, že nevyžaduje manipulaci s ohněm navíc začíná topit okamžitě – stačí zmáčknout tlačítko ovladače. Navíc nemusíte kupovat ani žádné nářadí ke krbu nebo topné palivo.

Tyto krby jsou vhodné pro ty, kteří žijí například v bytech. Navíc jsou k dispozici v různých designech, takže si můžete pořídit jak elegantní a nevšední kousek, tak i věrnou kopii tradičního krbu.

Energetická náročnost elektrického krbu závisí na jeho výkonu a délce používání. Obecně lze říci, že elektrické krby jsou energeticky efektivnější než klasické krby s otevřeným ohněm, ale spotřeba energie se může značně lišit mezi jednotlivými modely. Pokud chcete přesnější informace o spotřebě energie konkrétního modelu, můžete si zkontrolovat jeho energetickou třídu nebo se poradit s prodejcem.
Který je ten pravý?
Každý krb má své výhody i nevýhody a je jen na vás, co je pro vás důležité. Nejenže poskytne teplo v chladných dnech a vyzdobí jakýkoliv prostor – krb se stane srdcem vašeho domova a zažijete u něj spoustu nezapomenutelných zážitků. Ať už se jedná o romantický večer u plápolajícího ohně s milovanou osobou, nebo o večírek s přáteli, dobrou hudbou a sklenkou vína v ruce. Proto vybírejte zkrátka tak, jak vám to přijde správné a nechte krb být zrcadlem nejen vašeho stylu, ale charakteru celého domu.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA