ÚvodJak vybrat čelní nakladač. Z půjčovny, bazaru nebo nový?

Jak vybrat čelní nakladač. Z půjčovny, bazaru nebo nový?

Náročné úkoly jsou pro výkonné stroje, jakými nakladače jsou, jasnou výzvou. Vidět je můžete na každé stavbě, ale také v zemědělství, lesnictví, logistickém skladu či areálech těžebního průmyslu. A nejen tam. Jak napovídá jejich relativně univerzální možnost využití, je na trhu skutečně široká paleta strojů a vybrat ten správný chce čas.

Čelní nakladač

Člověk si musí rozmyslet, jaké funkce od nakladače vyžaduje, kolik by toho měl nakladač unést, kde ho bude používat, zda ho bude potřebovat přemístit mezi vzdálenějšími místy, případně jakou značku preferuje.

Na co se při výběru zaměřit? Začněme nosností. To je bezesporu nejdůležitější parametr výběru. Nakladače obecně jsou určeny k nakládání zeminy, sypkých hmot, krmiva, palet, dřeva, dále také k výkopovým pracím či odklízení sněhu. Záleží většinou na tom, jaké přídavné zařízení je na nich namontováno.

Na trhu se běžně vyskytují nakladače o nosnosti od půl tuny až cca do 7 tun. To ale není pravidlo, seženete i nakladače výkonnější. Pokud pak mluvíme o nosnosti, rozlišuje se u nakladačů takzvaná nominální nosnost (neboli jmenovitá nosnost) a překlopné zatížení (označováno také jako zbytková nosnost). Nominální nosnost je vypočtena z překlopného zatížení, stačí tuto hodnotu vydělit dvěma. Překlopné zatížení souvisí s těžištěm stroje. Když se rameno nakladače dá do pohybu, mění se jeho těžiště. Překlopné zatížení se pak počítá v nejvzdálenější poloze, kdy je rameno zatíženo a začínají se zvedat zadní kola stroje.

Jste majitelem nakladače a chcete ho pronajímat? To jste na správném místě! Na našem portálu můžete zdarma vytvořit a vložit inzerát a na 100 % využít potenciál svého stroje.

Vidle, kladiva, lopaty. Nakladače a jejich využití

Samotná funkčnost nakladačů se odvíjí od přiídavného zařízení. Mezi nejběžnější patří:

  • objemová lopata
  • výkopová lžíce
  • lopata s drapákovými zuby
  • vysokovýklopná lopata
  • paletizační vidle
  • vrtací zařízení
  • bourací kladivo
  • drapák na dřevo
  • vidle na hnůj
  • silniční fréza a další


Podle přídavného zařízení, s kterým můžete nakladač koupit již takzvaně „v základu" nebo dokoupit další, čímž maximalizujete využití nakladače, jsou nakladače využívány v různých odvětvích

Nejčastěji se nakladače využívají ve stavebnictví (různé druhy lopat, vrtací zařízení, bourací kladiva atd.) a zemědělství případně lesnictví (drapáky na dřevo, kleště a vidle na balíky, vidle na hnůj, drapák na siláž atd.). Dále pro náročné terénní úpravy, k přemisťování věcí (například v logistice, kde jsou využívány paletizační vidle), pro úpravy komunikací (například v zimě lze nakladač doplnit silniční frézou, pluhem na sníh atd.) a podobně.

Jejich funkčnost ovlivňuje i to, zda je nakladač pásový či kolový. Ty pásové totiž zvládnou i těžší terén. Na druhou stranu nejsou tolik mobilní a chcete-li je přemístit z místa na místo, je nutné je převést. Z tohoto důvodu jsou využívány především na staveništích. V zemědělství, lesnictví, silničním hospodářství nebo logistice jsou obvyklejší nakladače kolové, které mohou přejíždět z místa na místo i po běžných komunikacích.

Koupit, pronajmout nebo vybrat již ojetý?

Ceny malých nakladačů se pohybují kolem 200 až 300 tisíc korun bez DPH. Výkonnější a větší nakladače začínají na půl milionu korun. Řada lidí proto volí pronájem techniky, nebo koupi nakladače v bazaru. Pronájem nakladačů je obvykle v rozmezí od 500 do 2 000 korun na hodinu, případně si půjčovny účtují poplatek za celý den půjčení, ten je obvykle v rozsahu od 4 do 10 tisíc korun bez DPH. K tomu je třeba přičíst také honorář pro obsluhu stroje. Velká část půjčoven tuto službu nabízí spolu se zapůjčením stroje. 

Půjčení stroje se přitom jeví jako jedno z nejefektivnějších řešení. Máte záruku, že si půjčíte funkční servisovaný nakladač, který nemusíte garážovat ani řešit jeho pravidelný servis nebo opravy. Navíc si můžete vybrat, jaký nakladač aktuálně potřebujete podle jeho funkčnosti, nosnosti i značky – například Liebherr, Zetor, Kramer, Cat, JCB 4, Locust, John Deere, Kubota a další.   

Při koupi nakladače z bazaru si dejte pozor na to, v jakém stavu nakladač je. Samozřejmě může mít skryté vady, které na první pohled nejsou znát. Vyplatí se proto koupit ojetý nakladač u prodejce, který nabízí také nové nakladače. Často totiž ty staré koupí protivýkupem a postará se před prodejem ojetého nakladače o jeho servis. Pokud navíc na koupi staršího nakladače dostanete garanci, je to dobré znamení.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA