ÚvodJak vymalovat pokoj? Poradíme vám!

Jak vymalovat pokoj? Poradíme vám!

Nátěr na stěnách či stropu není věčný a dříve či později přijde den, kdy uznáte, že váš interiér potřebuje nový kabát v podobě čerstvé malby. Chcete-li se do malování pustit na vlastní pěst, máme pro vás přehledný návod, jak vymalovat pokoj, díky kterému se budete moci pyšnit brilantně odvedenou prací.

Co budete potřebovat?

  • zakrývací fólii, noviny
  • barvu na stěny
  • penetrační nátěr
  • štětec, váleček, teleskopickou tyč
  • malířské pásky
  • vodu a mísu na ředění barvy

Než začnete aneb Jak připravit pokoj na malování

Pokud jste přesvědčeni o tom, že malovat můžete pouze v létě, protože jedině tehdy bude malba rychleji a dobře schnout, vyvedeme vás z omylu. Na malbu pokoje se můžete vrhnout jak v prosinci, tak v červnu. Moderním barvám na počasí nezáleží. Na čem záleží, je teplo. V létě mu pomáhá slunce a vysoké teploty, v zimě vám výhodu dává ústřední a podlahové topení. Zdi jsou totiž krásně vyhřáté a mnohem lépe přijímají nátěr.

Než se pustíte do práce, nezapomeňte ochránit vše, co je vám drahé. Nábytek buď úplně odstraňte, nebo ho alespoň umístěte doprostřed místnosti. Poté ho zakryjte ochrannou fólií. Na podlahu můžete položit noviny nebo fólii. Okna, dveře a zásuvky snadno ochráníte malířskou páskou.

Škrabat či neškrabat?

Ve starších domech a bytech bývá třeba před novým nátěrem seškrabat starou barvu. Pokud není stopa času zřejmá na první pohled, tzn. barva není odloupnutá a nevidíte všechny předchozí malby, potřebujete provést zkoušku pevnosti. Otestujte si, jak pevná malba je a kolik vrstev na vás číhá. Jak na to? Prvním krokem je dotek. V případě, že se od stěny práší a vaše dlaň je po přejetí omítky barevná, bude nutné škrabat. Pokročilejší test pevnosti potom provedete pomocí malířského válečku. Mokrým válečkem přejeďte po povrchu stěny a pokud se nátěr začne lepit na váleček, škrabání se určitě nevyhnete.

Ke škrabání budete potřebovat horkou vodu, váleček a špachtli. Navlhčíte zeď, chvíli počkáte a následně začnete seškrabávat nátěr, dokud nebude zeď čistá a hladká. Případně ještě sádrou opravíte díry, brusným papírem zarovnáte nerovnosti a je hotovo.

Penetrační nátěr

Penetrace zdi je vhodná před jakoukoliv malbou. Nezáleží na tom, zda bude první nebo desátá. Ušetří vám práci i čas. Úlohou penetračního nátěru je sjednocení savosti podkladu, aby se na omítce netvořily skvrny, např. na místě, které bylo opraveno sádrou. Penetrace zároveň zpevní povrch a zvýší přilnavost nátěru.

V případě, že je povrch nový a pevný, stačí provést pouze základní nátěr univerzálním penetračním prostředkem. Je-li omítka poškozená a bylo nutno ji opravit, narušená místa je třeba nejdřív vyrovnat výplňkovým materiálem a poté celou povrch dvakrát ošetřit hloubkovou penetrací.

Druhy penetrace

  • univerzální - vhodná na nové stěny
  • hloubková - pro opravované, seškrábané stěny
  • fungicidní - pro vlhké stěny nebo stěny napadených plísní

Pěkně od stropu

Přečtěte si návod na barvě a řiďte se jeho pokyny ohledně ředění a aplikace. Obvykle se barva ředí vodou, ale některé typy barvy mohou vyžadovat speciální ředidlo.

Nejprve malířským štětcem vymalujte místa kolem zásuvek, vypínačů, oken, lišt a také rohy. Až potom se můžete pustit do samotného malování. Barvu na stěnu nanášíme v pruzích, malujeme od stropu dolů a postupujeme od okna po směru hodinových ručiček. Dávejte pozor, abyste se vyhnuli skvrnám a nerovnoměrnému pokrytí. Pravidelné barevné vrstvy docílíte použitím stírací mřížky, díky které se barva na válečku rovnoměrně rozprostře.

Po dokončení první vrstvy nechte barvu zaschnout podle doporučení na obalu. Poté naneste druhou vrstvu tak, abyste dosáhli požadované barvy a krytí. Po dokončení prací dovolte barvě zcela zaschnout, než se vrátíte do pokoje a dáte ho do původního stavu.

Osvěžte pokoj pomocí dekorativní malby

Omrzely vás obyčejné bílé stěny a cítíte, že vás domov potřebuje něco nového? Pro oživení interiéru nemusíte nezbytně pořizovat nový nábytek a dekorace nebo malovat výraznými barvami. Zkuste popustit uzdu své kreativitě a dodejte vašim stěnám šmrnc v podobě dekorativní malby. Dekoraci na stěnách můžete vytvořit houbou, zmuchlanou látkou i papírem, štětcem nebo třeba dekoračním válečkem. Tyto dekorace se skvěle do dětského či obývacího pokoje.

Dekorační šablony - Vyrábí se z plastové ohebné fólie. Jsou k dispozici v nespočetném množství vzorů a velikostí.
Dekorační váleček - Speciální vzorové válečky vám umožní otisknout na podklad ozdobný vzor.
Použití houby, papíru nebo látky - Originálních vzorů můžeme dosáhnout použitím houby, zmačkaného nesavého papíru či látky.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA