Úvod Jaké si půjčit lešení? Nejde jen o cenu, ale také o bezpečnost

Jaké si půjčit lešení? Nejde jen o cenu, ale také o bezpečnost

Pronájem lešení nebo jeho koupě? Ekonomicky výhodnější je v případě jednorázových aktivit půjčení lešení. Vyberte si typ lešení podle plánovaného úkolu. Montáž lešení a bezpečnost práce.

Práce ve výškách? Bezpečnou a stabilní základnu nabízí lešení. Hojně je proto využíváno pro opravy fasád, zateplení budov a jejich rekonstrukce či malování a jiné stavební práce. Obvykle se jedná o dočasnou stavební konstrukci, v podstatě je to menší či větší stavební plošina, která slouží k výkonu práce nebo odkládání nářadí či materiálu. 

V Česku je nejčastěji využíváno, co se materiálu týká, hliníkové lešení nebo ocelové lešení. Dříve se objevovalo i dřevěné lešení, ale to postupně nahradila lešení kovová. Co však z dřeva v konstrukci lešení zůstalo, jsou podlážky. 

Bude se hýbat, nebo zůstane na místě

Podle mobility rozlišujeme fixní a pojízdné lešení. Fixní lešení je stavěno na delší časový úsek a používá se při dlouhodobých stavebních projektech. Má své výhody: odolává velmi dobře povětrnostním podmínkám, je stabilnější a tím pádem i bezpečnější. Mezi fixní lešení se řadí také žebříkové lešení. Jedná se vlastně o “domácí” lešení do výšky cca 5 metrů vhodné pro menší opravy nebo údržbu na domě, které se snadno sestaví a zase rozloží. Podobně funguje i nepojízdné kozlíkové lešení. To dosahuje výšky maximálně 3,5 metru, dá se proto použít nejen venku, ale i uvnitř domu. 

Pojízdné lešení, neboli montážní věže,je pak využíváno na menších stavbách nebo při nutných opravách, tedy tam, kde je třeba flexibilita a pohyblivost. Manipulace s tímto lešením je mnohem snazší, bývá totiž vybaveno kolečky. 

Lešení jako puzzle různé obtížnosti

Podle konstrukce pak rozlišujeme lešení rámové a trubkové. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rámové lešení je značně variabilní, skládá se z menšího počtu dílů, a je proto postavené raz dva. Oproti rámovému je trubkové lešení mnohem komplikovanější a jeho stavba je časově náročnější. Na druhou stranu lze postavit libovolně a je řešením i pro složitější prostory. Je to starší typ, který tvoří různě dlouhé trubky, jež je nutné pospojovat spojkami. 

Nesmíme zapomenout ani na HAKI lešení. Systém pochází ze Švédska a připomíná nejmenovanou nábytkářskou firmu – podobně jako nábytek se skládá z komponentů, které se snadno a rychle spojí a vytvoří potřebné lešení. Navíc při jeho montáži není nutné používat žádné nářadí. 

Půjčovna nejen půjčí. Nabízí i další služby

Pořídit si lešení není levnou záležitostí. Cenově dostupnější jsou pro koupi menší žebříková a kozlíková lešení. I ta se však vyplatí půjčit, jestliže lešení potřebujete jednorázově k vykonání nějakého úkolu. U velkých lešení je pakpůjčovna lešení rozhodně ekonomickým řešením, které vám ušetří nemalé peníze. Stačí, když porovnáte, kolik stojí půjčení lešení versus kolik je jeho pořizovací cena. Pronájem lešení navíc rozšiřuje možnosti. Půjčovny mívají k dispozici různé druhy lešení, z nichž si můžete vybrat typ, který potřebujete. 

Půjčovny lešení často zajišťují také dopravu na místo určení a montáž samotného lešení. To značně ulehčí logistické a organizační starosti spojené s přepravou a instalací lešení. Pokud půjčovna nenabízí montáž, minimálně vám poradí, jak postavit lešení, jak postavit trubkové lešení a všechny další typy, dokonce i to, jak postavit lešení na šikmé střeše.  

Bezpečná práce na lešení jako priorita


Práce na lešení je práce ve výškách a nese s sebou jistá rizika. Proto je třeba dbát na jednoduché zásady a dodržovat bezpečnost práce na lešení. Jak již bylo řečeno, úkolem lešení je poskytnout bezpečný a stabilní způsob, jak pracovat ve výškách. Aby však lešení plnilo svou funkci, musí být správně navrženo, instalováno a udržováno. Tím se minimalizuje riziko nehod a zranění. Obezřetnost je pak nasnadě v případě lešení pohyblivých, kde je třeba dbát především na bezpečnost kotvení pojízdného lešení.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA