Jakou vybrat podlahu pro podlahové topení

Podlahové topení přináší do domova komfort a rovnoměrné rozložení tepla, a výběr správného podlahového povrchu může tento systém ještě vylepšit. Zde je přehled nejlepších podlahových povrchů pro podlahové topení:

Výběr materiálu

Při výběru materiálu pro podlahu je důležité volit materiál s vysokou tepelnou vodivostí a setrvačností. V případě více tepelných okruhů v místnosti je nezbytné dbát na omezení teploty nášlapné vrstvy na 27°C, aby nedošlo k poškození.

Z jakých typů podlah tedy můžeme vybírat?

Dřevěné podlahy:

Dřevěné podlahy přinášejí do interiérů elegantní a přirozený vzhled, ale je třeba si dát pozor na správný výběr materiálu, aby nedošlo k poškození. Například bukové dřevěné podlahy nejsou vhodné pro podlahové vytápění kvůli výrazným změnám rozměrů při změnách teploty a vlhkosti. Ideální jsou masivní dřevo nebo vrstvené dřevěné podlahy, jako je LVT (luxury vinyl tile), které jsou méně náchylné k rozpínání a smršťování způsobenému teplotními změnami.

Keramické dlaždice:

Díky své odolnosti a efektivnosti vedení tepla jsou keramické dlaždice skvělou volbou pro podlahové topení. Dlaždice s větší plochou zvyšují efektivitu vytápění díky lepší tepelné vodivosti.

Laminátové podlahy:

Laminátové podlahy imitující dřevo nebo kámen nabízí cenově dostupnou a esteticky přitažlivou alternativu. Jsou odolné, snadno se instalují a udržují.

PVC a vinyl:

Podlahy z PVC nebo vinylu jsou skvělou volbou pro místnosti s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a jsou také vhodné pro podlahové topení. Jsou odolné, snadno se udržují a mají dobrou tepelnou vodivost.

Koberce:

U koberců je důležité vybírat takové, které jsou vhodné pro podlahové topení. To znamená abych neměli příliš dlouhý vlas a aby jejich tloušťka nepřesahovala 10 mm. Speciální tepelně vodivé podložky pod koberce mohou pomoci zajistit, aby teplo prošlo koberce snáz.

Korkové podlahy:

Korek je přírodní materiál s výbornými izolačními a tepelně vodivými vlastnostmi. Je měkký a pohodlný, což ho činí skvělou volbou pro podlahové topení.

Volba podlahového vytápění:

  • Teplovodní: Instalace zahrnuje zalití vedení do potěru po tlakové zkoušce.
  • Elektrické: Zahrnuje instalaci odporových drátů a topných rohoží, které se zalijí do samonivelační hmoty.
  • Topné fólie: Ideální pod určité typy podlah a vyžadují specifické podmínky pro instalaci.

Nápověda k instalaci 

Při instalaci podlahového povrchu je nezbytné dodržet doporučení výrobce a zabezpečit odbornou instalaci, aby bylo dosaženo optimálního výkonu topného systému a zajištěna dlouhodobá spokojenost. Je klíčové respektovat specifikovanou výšku potěru a tepelný odpor podlahy, které se mohou lišit dle typu podlahového materiálu, od betonových potěrů až po koberce. Orientační hodnoty tepelných odporů jsou důležité pro správnou funkčnost a efektivitu podlahového vytápění.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA