ÚvodKterá je ta pravá? Poradíme, jakou fasádu pro váš nový domov vybrat!

Která je ta pravá? Poradíme, jakou fasádu pro váš nový domov vybrat!

Přemýšlíte, kde načerpat inspiraci na fasády domu? Zorientovat se v této obsáhlé tématice může být pro neznalce obtížné. Ne každý ví, že kromě estetické funkce fasáda zastává i důležité technické úlohy. Přinášíme proto článek, který vám rozhodování nad jejím výběrem ulehčí. Jak tedy zvolit tu pravou fasádu pro vás? Možností je celá řada. První faktor, nad kterým pravděpodobně budete polemizovat, je vzhled. Tento důležitý aspekt je podstatný hlavně pro to, aby vám vaše nové hnízdečko evokovalo příjemné pocty, a vy se opravdu cítili takzvaně „jako ve svém“.

Povrchová, ale ne povrchní

Pojem fasáda pochází z francouzského face, což znamená tvář, nebo líc, a je vnějším povrchem výstavby. Odráží osobnost majitele a je výsledným designovým prvkem, který udává tón celé stavby. Kvůli nadčasovosti se vyhněte materiálním i barevným trendům a snažte se zachovat harmonii domu s okolím. Nebojte se projevit nátěrem fasády vlastní preference, ale zároveň se nesnažte zbytečně experimentovat.

Životnost fasád se pohybuje v desítkách let a bylo by nemilé, kdyby vás po čase pohled na váš domov omrzel, nebo dokonce iritoval. Na rozhodování o tom, jakou barevnou škálu využijete, si vyhraďte dostatek času a neukvapte se. Také mějte na paměti, že vzhled ovlivňuje funkčnost a životnost fasády, potažmo domu celkově.

Technická úloha fasády

Funkce fasády by se dala přirovnat k funkci lidské kůže. Dá se říct, že je to ochranná vrstva, díky které vše pod ní může správně fungovat. Každý typ fasády je však jiný. Některé vám pomohou vyřešit problém s vlhkostí svou propustností a nechají zdi dýchat. Jiné značně podpoří efektivitu zateplení domu. Fasáda má zkrátka za úkol podtrhnout integritu stavby.

Jaký typ fasády zvolit?

Představu o barevném provedení pravděpodobně máte. Nyní už i víte, že volbou vhodného typu si v průběhu bydlení ušetříte starosti i finance. Podle toho se rozhodněte, jaký typ materiálu a způsob provedení splní všechny požadované funkce. Tradiční úpravou fasády je použití omítky, která je sázka na klasiku, a taktéž nejlevnější možnost. Dejte ale pozor, jaký odstín zvolíte. Obecně platí, že tmavé barvy mohou být vlivem slunečního světla časem vybledlé. Navíc se vlivem fasádní barvy objekt může přehřívat. Pokud byste se tedy rozhodli pro výraznější, nebo tmavší odstíny, zamyslete se nad pořízením větrané fasády.

Provětrávaná fasáda

Jde o řešení, kdy je mezi izolací a vnějším obkladem vzduchová mezera. Tudy proudí vzduch, a tak je zajištěna termoregulace. Jelikož mezera snižuje tepelnou zátěž způsobenou slunečním zářením, objekt se nepřehřívá. Kapsulí je navíc odváděna i vlhkost a taktéž tlumí hluk z ulice. Toto řešení se hodí i pro speciální typy fasádních obkladů, jako jsou dřevěná fasáda, či kamenná fasáda. Montáž větrané fasády spočívá ve vystavění nosné konstrukce z ocelových, nebo hliníkových profilů.

Kontaktní fasáda

Oproti tomu fasáda kontaktní, jak už název napovídá, spojuje všechny vrstvy. I tento typ ochrání interiér vůči vlhkosti a teplotě, nicméně jeho použití je vhodnější spíše u zděných staveb. Pokud se rozhodnete pro klasickou úpravu fasádní omítkou, navíc ve světlých barvách, toto jednoduché a nízkonákladové řešení je pro vás ideální.


Chcete fasádu pouze revitalizovat?

Mnohdy se stává, že lidé chtějí pouze rekonstruovat starší stavbu. Dodatečné zateplování ale může napáchat více škody než užitku. Ačkoliv zaklopíte místa, kudy teplo uniká, je možné, že izolací omezíte propustnost. Vnitřek tak časem může začít plesnivět. O vhodném řešení se proto poraďte s odborníkem.

Údržbou k dlouhodobé životnosti

Možná stačí místo rekonstrukce pouze čištění fasády. Mytím tlakovou vodou smíchanou s čistícím prostředkem se zbavíte organických nečistot, jako jsou řasy nebo prach. Po ošetření následuje impregnace. Mezi fasády, které jsou snadno udržovatelné, patří hlavně ty kamenné, nebo omítkové. Naopak dřevěné fasády po čase získávají typický stříbrnošedý vzhled. Je vhodné prkna pravidelně ošetřovat ochranným nátěrem. Ideální je provést takové ošetření jednou za rok. Vliv počasí se na dřevu nicméně vždy časem odrazí.

Připlatit si, nebo ne?

Nejnižší možná cena fasády za metr čtvereční bez zateplení vychází zhruba na dva tisíce korun, ale mějte na vědomí, že na fasádě se nevyplatí šetřit. Dobrým zateplením fasády snížíte náklady například na vytápění objektu. Rozhodně se tedy neřiďte cenou, ale snažte se najít kompromis mezi veškerými aspekty.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA