ÚvodNechte se inspirovat a vytvořte si z malého prostoru velkorysou koupelnu

Nechte se inspirovat a vytvořte si z malého prostoru velkorysou koupelnu

Koupelnu je třeba zařídit co nejpraktičtěji. Chcete z ní ale i relaxační zónu, ve které se budete moct na chvíli zastavit. Spojit tyto dva aspekty je oříšek a lze ho jen těžce rozlousknout. Zvláště pak, pokud jste limitováni prostorem. Jak si poradit svépomocí a vytvořit tak funkční koupelnu s příjemnou atmosférou?

Ne každý má prostornou koupelnu a většinou je potřeba vypořádat se s minimálním rozměrem. Nejen koupelny v paneláku jsou stísněné. Při projektování rodinných domů se převážně soustředí na obývací prostory, a tak ideální návrh koupelny rozpočet neupřednostňuje. Snadno se tak dostanete do svízelné situace, kdy má být koupelna 2x2 metry funkční, designová, a navíc co nejlevnější. V dnešním článku vám přinášíme tipy na to, jak z minikoupelny vyčarovat domácí wellness.

Před výstavbou

Bohužel. Místnost nejde přifouknout, ale přesto do ní musíte vměstnat vše nutné. Najděte způsob, jak využít každičký centimetr. Do malého prostoru je třeba vnést systém. Základem úspěchu je zachovat koupelnu lineárně uspořádanou. Snažte se, aby žádné vybavení zbytečně nevyčnívalo do prostoru.

Spotřebiče, jako pračka, či sušička často zaclání a omezují tak volnost pohybu po místnosti. Ideálním řešením je přesunout je, pokud možno, jinam. Vhodná je například chodba, do které je za příčku se zašupovacími dveřmi snadno schováte.

Do koupelny taktéž můžete pořídit posuvné dveře do pouzdra. Klasické křídlové dveře se ve stísněném prostoru mohou při otevírání dostat do kolize s nábytkem. Rozhodně se chcete vyhnout situaci, kdy pro přístup k úložnému prostoru musíte nejprve vstoupit a dveře za sebou zavřít. Navíc si v případě pořízení šoupaček díky větším mezerám v celé dveřové soustavě snáz odvětráte koupelnu.

Jaké použít materiály?

Obklad je velmi důležitým faktorem, který opticky ovlivňuje velikost koupelny. Sáhněte proto po velkoformátových kachličkách. Při volbě se řiďte pravidlem – čím větší, tím lepší. Pokud máte koupelnu o rozměrech například 160x160 cm, zvolte úpravu stěrkovou hmotou. Velký počet spár totiž na takto malé ploše z koupelny udělá komůrku.

Benátský štuk je oblíbeným řešením, které je pro malé prostory ideální. Imitace mramoru má množství barevných variant, a tak si vybere opravdu každý. Výběr barvy však nepodceňte. Je zásadní, ať už zvolíte jakýkoliv obklad. Pro zachování vzdušnosti volte světlejší tóny.

Tmavší tóny se hodí na podlahu, protože pomohou prohloubit místnost. Co se týče materiálu, můžete použit stejný, jako na zdech. Nejdůležitější je, aby byl odolný vůči vodě.


Do moderní koupelny lze zakomponovat i masiv z exotické dřeviny. Ta totiž dobře snáší vlhkost, což se ale odráží na ceně. Levnější variantou je vinyl do koupelny imitující dřevo. Přírodní vzhled dodá koupelně teplý a útulný nádech, a navíc nikdy nevyjde z módy.

Zařizujte chytře

Sprcha je logickým a šetrným řešením, jelikož zabírá prostor spíše do výšky. Je ale způsob, jak z tohoto – přes den nevyužitého prostoru vytěžit maximum. Využijte i šířku sprchového koutu.

Popřemýšlejte o skládacím sprchovém koutu s možností zlomení dveří až ke stěně. Místo vaničky zvolte odtokový žlab. Podlahu tak zarovnáte do jedné roviny a zvětšíte plochu, kde se můžete pohybovat. Zaklápěcí dveře navíc nemají horní pojízdnou lištu, takže na první pohled bude kout splývat se zbytkem místnosti.

Pokud je součástí koupelny záchod, i ten může opticky zaplnit značnou část místnosti. Proto pořiďte toaletu závěsnou, aby jak do šířky, tak do výšky zabírala co nejméně místa.

Nejčastěji užívaným prvkem koupelny je umyvadlo. Keramiku můžete zavěsit do zdi a pod umyvadlem tak vznikne prostor na skříňku. Pro malé panelákové koupelny se nehodí stojící typ umyvadla, jelikož není praktické.

Vybavení, které poslouží

Produkty, které v koupelně volně stojí narušují celistvý vzhled místnosti. Koupelnová skříňka pod umyvadlo je tím pravým řešením. Pokud vaše ranní a večerní rutina neobsahuje pouze pár kroků, budete potřebovat mít úložný prostor po ruce.

Stylové řešení malých koupelen nabízí například série výrobků IKEA. Z množství zajímavých provedení si vybere i ten nejnáročnější a kromě estetického nábytku budete mít i spoustu chytrého úložného prostoru.

Pro kosmetiku a prostředky používané na denní bázi si proto pořiďte tzv. zrcadlovou galerku. Jestliže jste nenáročný typ, ideálním řešením pro vás je zrcadlo zapuštěné do obkladu zdi.

Poslední detaily

Rozhodnutím, které podtrhne dojem celé koupelny je osvětlení. Než začnete vybírat, ujistěte se, že světlo splňuje technické normy pro použití do místností se zvýšenou vlhkostí. Světlo by vám mělo především usnadnit užívání koupelny. K zrcadlu se vám bude hodit světlo nástěnné. Na strop použijte ideálně zapuštěné bodovky, čímž eliminujete další rušivý prvek v celkovém vzhledu koupelny.

Pokud zvolíte neutrální až teplé tóny, koupelna bude působit hřejivě a z místnosti se rázem stane místo pro relaxaci po náročném dni. Rozhodně si dejte s výběrem práci a nešetřete na sobě. Cena koupelny by neměla mít přednost před tím, jak se v ní cítíte a jak dobře vám bude sloužit.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA