Úvod Nepusťte vodu k domu. Jak správně udělat drenáž?

Nepusťte vodu k domu. Jak správně udělat drenáž?

Voda a vlhkost je nepřítelem každého domu. Je vaše zahrada podmáčená, ve sklepě máte vodu, na příjezdové cestě jednu kaluž vedle druhé, jakmile zaprší? Je jasné, že je něco špatně. Řešením by mohla být drenáž pozemku či drenáž kolem domu. Důležité však je, aby drenáž byla provedena svědomitě za použití těch správných postupů a materiálů. Jak správně udělat drenáž, aby voda a vlhkost neměla šanci?

Drenáž není třeba dělat okolo každého domu. Pokud je dům postaven na propustném podloží, je investice do drenáže neopodstatněná a zbytečná. Rovněž by se drenáž neměla dělat tam, kde je vysoká spodní voda. S rozhodnutím, zda drenáž domu provést či nikoli pomůže hydrogeologický průzkum, který se rozhodně vyplatí.

Ve své podstatě do sebe každá zemina vstřebává a pohlcuje jakoukoli vodu, s kterou přijde do kontaktu. Se zeminou, a potažmo tedy i vodou, je pak v kontaktu základová deska každého domu, sklep, stěny domu a další části. A tady nastává ten moment, který o vhodnosti drenáže rozhoduje. Pokud voda neodtéká, jak má, a nevsakuje se, může docházet k jejímu hromadění, které má za následek podmáčení domu, vlhkost stěn i místností a s tím spojený i výskyt hub a plísní. Funkční drenáž okolo domu odvede vodu a tím dům ochrání. 

Postup drenáže domu. Snadno, ale precizně

Než se do drenáže kolem domu pustíte, je třeba připravit si její návrh. Následně podle něj postupovat. Základem jsou drenážní rýhy – tedy výkop pro drenáž kolem stávajících základů celého domu o určité hloubce a spádu. Jaká je obvyklá hloubka pro drenáž kolem domu? Počítejte s tím, že drenážní trubky by měly být v hloubce minimálně 0,7 m pod úrovní terénu, ale zase ne hlouběji než základová deska. Spád by měl být minimálně 0,5 %. Vyspádovat lze rýhu pomoci štěrku nebo betonu. 

Před uložením drenážních trubek se do drenážní rýhy ukládá nopová fólie, přičemž nopy je třeba umístit směrem ke zdi. Dále sem přijde geotextilie, tak se ukládá na opačnou stranu rýhy od zdi a také na její dno. Poté přijde řada na hrubý drenážní štěrk, do kterého se následně usadí drenážní trubka. O něco jemnější (ale stále hrubý) štěrk se pak využije rovněž na zahrnutí trubky. Nejběžnější je štěrk o frakci 16-32 mm. 

Co je drenážní trubka a jak funguje? Existují různé typy drenážních trubek. Jejich úkolem je odvést vodu z povrchu. Obvyklejší jsou perforované drenážní trubky, které mají po celé své délce otvory umožňující přítok vody do trubky z okolí. Neperforované drenážní trubky, tedy ty bez děr, následně odvádí vodu z místa, kam ji dříve odvedly trubky perforované. Nejčastěji se instalují drenážní trubky o průměru 100 mm (DN100), ale používají se i jiné průměry DN80, DN50 atd.). 

Na drenážní trubku zahrnutou štěrkem přijde vrstva geotextilie a následně se již výkop zahrne zeminou a srovná s okolním terénem. Součástí drenáže by měly být i kontrolní šachty, které slouží k údržbě drenáže. Ta se může zanášet kamínky, trávou a dalšími nežádoucími částicemi. Aby drenáž plnila svůj účel, je třeba ji čas od času propláchnout tlakem vody přes revizní šachty. Tím udržíte drenáž funkční a přispějete i k její životnosti.

Zahrada vodu potřebuje, ale v rozumném množství

Podobně lze postupovat v případě drenáže pozemku. Je žádoucí tam, kde potřebujete odvést přebytečnou vodu. Odlišná je však drenáž zahrady, ta je o něco komplikovanější, protože hospodaření s vodou na zahradě je samostatnou kapitolou. Pokud z vaší zahrady není vyloženě mokřad, je třeba zvážit, jak vodní poměry na zahradě upravit a zda je drenáž a odvodnění tím správným postupem. Doporučujeme proto v tomto případě nechat provést odborný průzkum. 

Jakoukoli drenáž (drenáž okolo domu, drenáž opěrné zdi, drenáž kolem novostavby, drenáž zahrady a další) lze udělat svépomocí případně ji svěřit profesionálům. 

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA