ÚvodPěstování bylinek na balkoně

Pěstování bylinek na balkoně

Rádi byste svá jídla okořenili čerstvými bylinkami, ale bohužel nemáte vlastní zahrádku? To není vůbec překážka. Pokud máte alespoň balkon, terasu nebo velkou předsíň, máte vyhráno. Bylinky si můžete snadno vypěstovat i bez zahrady. A ještě k tomu vám krásně provoní domov.

Jak pěstovat bylinky za balkoně

Prvním krokem je rozmyslet si, jak zhruba balkon, terasu nebo předsíň uspořádáte, aby tam byl dostatek místa pro pěstování a zároveň pro vaše běžné fungování. S tím vám může pomoct internet. Na Googlu, Instagramu nebo třeba Pinterestu najdete nepřeberné množství inspirace. Takže je zaručené, že alespoň jedna z milionů fotek bude odpovídat vašim potřebám.

1. V květináči na bylinky

Určitě ale budete potřebovat nějakou nádobu, do které bylinky zasadíte. Pokud jste spíše pro tradiční pěstování, určitě si vystačíte s obyčejným truhlíkem. Kdybyste si na vzhledu potrpěli trochu víc, určitě seženete nějaký pěkný, moderní, keramický květináč na bylinky, který se bude na vašem balkoně skvěle vyjímat.

2. V čemkoliv kromě květináče

Jestliže jste zastánci spíše netradičního designu, můžete pro pěstování bylin využít téměř cokoliv, co doma najdete. Bylinky můžete vysázet do dřevěných bedýnek, betonových tvárnic, starých pneumatik anebo třeba do skořápek od kokosů. Vaší fantazii se meze nekladou.

Kam bylinky umístit?

Bylinkám se nejvíce daří, když mohou být zčásti na sluníčku a zčásti ve stínu. Ostré přímé slunce by je mohlo spálit a v přílišném stínu by zas mohly chřadnout. Zároveň byste měli květináče, pokud možno, umístit do závětří, aby si na voňavé bylinky nepřišel ani záludný vítr. Určitě mějte na paměti, že jakmile venkovní teploty klesnou pod 10–15 °C, musíte bylinky přemístit dovnitř.

Kdy zasít jarní bylinky?

Nejvhodnějším časem pro vysetí bylinek je přelom února a března. Semínka zasadíte do hlíny a květináč umístíte na světlé, teplejší místo. Ideálně na parapet. Ale dejte si pozor, aby vám sazeničky nezahubilo nadměrné teplo od topení. Jakmile se venku oteplí nad výše zmiňovaných 10–15 °C, můžete sazenice přesunout na balkon či terasu.

Bylinky na celý rok, vhodné pro začátečníky:

  • Meduňka – má ráda polostín a stále vlhkou půdu.
  • Rozmarýn – dopřejte mu hodně světla a zalévejte jen občas.
  • Máta – té vyhovuje naopak polostín a pravidelné zalévání.
  • Bazalka – bez každodenního zalévání se neobejde.
  • Koriandr – libuje si v teple a rovnoměrně vlhké půdě.
  • Majoránka – umístěte ji do tepla a propustné zeminy.

Typické jarní bylinky na balkon jsou například:

  • Medvědí česnek
  • Kopřiva dvoudomá
  • Libeček
  • Řeřišnice

Vypěstované bylinky do kuchyně

Vlastnoručním pěstováním u sebe doma si zajistíte téměř nekonečný přísun čerstvých bylinek do své kuchyně. A to po celý rok. Na zimu můžete bylinky buď přesunout domů, nebo je usušit a přes zimu během vaření používat sušené bylinky jako domácí bio koření.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA