ÚvodPotřebujete jeřáb? Jak vybrat správný stroj

Potřebujete jeřáb? Jak vybrat správný stroj

Potřebujete zvednout něco skutečně těžkého do výšky, někam něco rozměrného o těžké váze přemístit, a to bez námahy? Nejen k jmenovaným úkonům potřebujete jeřáb. Ovšem. Není jeřáb jako jeřáb. Než si jeřáb koupíte nebo půjčíte, je třeba si říct, jaká břemena s ním chcete zvedat, jaké rameno jeřábu budete potřebovat, nebo jak složité úkoly s ním budete provádět. Jak tedy vybrat ten správný?

 Jeřáby

Jeřáby dokážou zvednout tuny materiálu o různé konzistenci i tvaru. V řadě průmyslových odvětví, a především pak na stavbách urychlují práci a šetří náklady. Už to napovídá, že jsou různé typy a druhy jeřábů, které se liší podle toho, k čemu jsou určeny. Pro co nejefektivnější a nejekonomičtější řešení je tak třeba vybrat jeřáb, který co nejpřesněji splní vaše požadavky.

Základním kritériem, které byste měli při výběru jeřábu zvážit, je hmotnost a tvar nákladu, který plánujete přemístit případně přemísťovat. Existují dílenské jeřáby, které unesou několik set kilogramů, ale i jeřáby, které unesou několik desítek či dokonce stovek tun. 

Nejvýkonnější jeřáb na světě unese těžko uvěřitelných 1 200 tun. Jedná se o jeřáb z dílny švýcarského výrobce Liebherr s označením LTM 11200 -9.1. Takový jeřáb pravděpodobně potřebovat nebudete. Běžně se totiž požadavek zákazníků pohybuje od 20 do 150 tun.

Druhy jeřábů a jejich schopnosti

Nosnost jeřábu jde ruku v ruce s délkou jeho ramene. Klíčové je rovněž to, jak daleko nebo jak vysoko potřebujete s břemenem manipulovat. 

Rameno jeřábu by mělo být tak dlouhé, aby zvládlo pokrýt potřebný dosah, tj., v jakém perimetru budete chtít pracovat. Delší rameno umožní dosáhnout dál, pokryje tak větší vzdálenost, ale to může být vykoupeno nižší nosností samotného ramene a jeřábu. Pro zvedání těžkých břemenblízko vozidla postačí krátké rameno jeřábu. Pro zvedání těžkých břemen, avšak na větší vzdálenosti, je vhodný jeřáb s teleskopickým ramenem, které lze vysunout a zasunout dle potřeby. Teleskopický jeřáb je proto nejčastěji používán na stavbách, kde je efektivně využita jeho flexibilita. Na stavbách potom nachází své uplatnění také pevně ukotvené věžové jeřáby, které mají velký dosah, vysokou zvedací kapacitu a unesou opravdu těžká břemena. Nejsou však tak pohyblivé jako jeřáby teleskopické, případně pak mobilní jeřáby, které lze přesouvat dle libosti. Jsou totiž usazeny na podvozku na kolech nebo pásech. 

Páky, ovladače i počítač

Jeřáby můžeme dělit také podle způsobu jejich ovládání. To ovlivňuje jejich přesnost i efektivitu. Existují:

  • klasické manuálně ovládané jeřáby, které obsluha ovládá pomocí pák, tlačítek a jiné mechaniky.
  • dálkově ovládané jeřáby, které operátor ovládá pomocí dálkového ovladače, nejčastěji jsou to jeřáby mobilní.
  • jeřáby s kabinou, v níž sedí operátor, například věžové, kde je kabina na vrcholu jeřábu, nebo mobilní, kde je kabina na jeřábovém vozíku.
  • počítačem řízené jeřáby, které jsou ovládány pomocí počítače a jejich pohyby jsou díky tomu zcela přesné. 


Při výběru jeřábu zohledněte jeho zvedací kapacitu a dosah, typ jeřábu podle vašich potřeb, ovládací systém a v neposlední řadě také terénní a prostorové podmínky staveniště. Některé jeřáby jsou dle svých parametrů vhodnější pro určité prostředí než jiné.

Jste majitelem jeřábu a chcete ho pronajímat? To jste na správném místě! Na našem portálu můžete zdarma vytvořit a vložit inzerát a na 100 % využít potenciál svého stroje.

Koupit nebo půjčit?

Na českém trhu a v českých půjčovnách se nejčastěji objevují jeřáby značek Liebherr, Demag, Tatra, Grove, Terex a další. Na zásadní otázku, zda si jeřáb koupit nebo raději půjčit, si musí každý odpovědět sám dle svých potřeb. 

Koupě je logická, pokud vlastníte například stavební firmu, jeřáb potřebujete k vykonávání práce a máte pro něj dlouhodobější využití. Koupě pak může být v dlouhodobějším horizontu ekonomičtější volbou. Je však třeba vzít v potaz vyšší pořizovací cenu a následné provozní náklady, servis stroje a výdaje na proškolený personál. 

Ve chvíli, kdy potřebujete jeřáb jednorázově nebo příležitostně, je potom praktičtější volba půjčovna jeřábů. Není tak nutná počáteční investice. Půjčovny potom k zapůjčení stroje nabízejí i možnost proškolené obsluhy, která je u většiny jeřábů nutná, a starají se o údržbu stroje. 

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA