Potřebuji bagr. Koupím si svůj nebo si ho raději půjčím? Zjistěte, jak vybrat bagr

Jak vybrat bagr? Podle toho, na jakou práci ho chcete. Koupit bagr nebo půjčit bagr? Podle toho, jak často ho potřebujete, a co od něj očekáváte. Zjistěte výhody koupě bagru i výhody pronájem bagru.

Šetří práci i čas. Dokáží vyhloubit výkopy, srovnat terén, zvednout těžká břemena a vůbec vykonat celou řadu těžkých úkolů. Co si budeme povídat, při realizaci stavebních projektů, terénních úpravách, těžbě a dalších zemních pracích jsou bagry nezbytnými pomocníky. Jsou takřka multifunkční, ale jsou i úkoly, které vyžadují bagry se specifickým vybavením.  

V případě, že člověk uvažuje o pořízení bagru, měl by si nejprve ujasnit několik klíčových věcí: na jaký typ projektu je bagr potřeba, jak by měl být stroj velký,jaké by měl mít specifikace a vlastnosti

  • Typ projektu: zvažte, co bude bagr nejčastěji vykonávat. Bude kopat základy, hloubit příkopy, vrtat díry a podobně? To ovšem není všechno, podstatné je, v jakém terénu, podmínkách, a také, jaká bude v lokalitě dostupnost. Podle toho zvolte pásový nebo kolový stroj. 
  • Typ bagru:
    • Pro menší projekty, lokality, kde je menší prostor k manipulaci se hodí výkonné minibagry (váha do 9 tun).
    • Pásové bagryjsou vhodné do náročného terénu a vykazují vysokou stabilitu, na druhou stranu je musíte, v případě přesunu do nové lokality, převážet, protože do běžného provozu nesmí. 
    • Kolové bagry se hodí pro projekty na pevném povrchu, například ve městě. Jsou mobilnější než ty pásové a mezi pracovišti se mohou přesouvat rychleji, je totiž možné s nimi vyjet na silnici.   
    • Traktorbagry jsou, jak již název napovídá, bagry na traktorovém podvozku. To je předurčuje pro práci do těžkého terénu, avšak i proto jsou méně obratné. 
    • Dále existují speciální bagry určené pro specifické činnosti, například sací bagry, kráčivé bagry nebo například hydraulické bagry.  

Koupit nebo půjčit

V případě, že již víte, jaký bagr potřebujete, je nasnadě otázka, zda si bagr koupit nebo půjčit. Na zásadní otázku, zda si bagr koupit nebo raději půjčit, si musí každý odpovědět sám dle svých potřeb. 

Koupě je logická, pokud vlastníte například stavební firmu, bagr potřebujete k vykonávání práce a máte pro něj dlouhodobější využití. Koupě pak může být v dlouhodobějším horizontu ekonomičtější volbou. Je však třeba vzít v potaz vyšší pořizovací cenu a následné provozní náklady, servis stroje a výdaje na proškolený personál. 

  • Výhody koupě:

    • flexibilita (bagr je majiteli kdykoliv k dispozici, co s sebou přináší možnost rychle reagovat na nastalé potřeby i snazší plánování a organizaci práce),
    • úspora nákladů (pokud je bagr dlouhodobě využíván, je koupě výhodnější než opakovaný a častý pronájem),
    • kontrola (víte, jak se se strojem pracuje, kde se používá, jakou práci vykonává, jak je servisován, což s sebou nese delší životnost stroje a lepší správu nákladů),
    • možnost pronájmu (sami můžete bagr pronajímat, když ho zrovna nepotřebujete, a generovat tak zisk).

Ve chvíli, kdy potřebujete bagr jednorázově nebo příležitostně, je potom praktičtější volba půjčovna bagrů. Není tak nutná počáteční investice. Půjčovny potom k zapůjčení stroje nabízejí i možnost proškolené obsluhy a starají se o údržbu stroje. 

  • Výhody pronájmu:
  • nízké náklady (pokud bagr potřebujete na víkend, nebo skutečně nárazově, proná jem se vyplatí, už proto, že se nemusíte starat o servis bagru ani jeho pojištění),

    • nejnovější technologie (zatímco bagr, který koupíte, stárne, v půjčovně naleznete i nejnovější modely bagrů),
    • skladování (nemusíte řešit, kde bagr garážovat, ani jak ho převážet mezi pracovišti).

Kdo může řídit bagr

Ovšem pozor, v případě, že si chcete bagr půjčit, je třeba myslet na to, že k jeho obsluze potřebujete příslušná řidičská oprávnění. Není to jen řidičský průkaz skupiny “B” nebo “C” podle hmotnosti vozidla, ale také řidičský průkaz na stavební stroje, tzv. strojnický průkaz, tedy průkaz skupiny “T”. 

Pokud tento typ řidičského oprávnění nevlastníte a nechcete se stát profesionálním bagristou, je nejlepší volbou si sjednat pronájem bagru včetně profesionální zaškolené obsluhy, která práci vykoná rychle, přesně a bezpečně. 


© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA