ÚvodProč při realizaci bydlení myslet na budoucnost?

Proč při realizaci bydlení myslet na budoucnost?

Když si někdo zařizuje bydlení, většinou se plně soustředí na to, jak bude dané prostory aktuálně využívat. Méně už se nahlíží na to, jak se prostory budou využívat v budoucnu. Jde ale o velmi důležitý faktor, protože nikdo z nás nebude věčně mladý a vaše potřeby a nároky se budou během následujících let pravděpodobně měnit. Představíme si proto důležité myšlenky, které byste měli před výstavbou nebo rekonstrukcí brát v potaz.

Rozrůstání rodiny

Kolik plánujete dětí? Je důležité si něco takového ujasnit. Stavba domu s místností navíc je podstatně nákladnější, ale na druhou stranu vám v blízké budoucnosti může vytrhnout trn z paty. Pokud si budete chtít v budoucnu pořídit další dítě, zajisté oceníte další pokoj, aby měly vaše současné děti více klidu a prostoru. Je také potřeba myslet na své prarodiče, možná, že v budoucnu už nebudou zvládat bydlet sami a budete je chtít přesunout pod společnou střechu.

Klidné stáří

Pokud realizujete bydlení kolem třicítky nebo čtyřicítky, možná vás ani nenapadne přemýšlet, jak na tom budete za několik desítek let. Bydlení se ale nerealizuje na pár let, ale většinou na celý život a to je potřeba zvážit. Projekt domu by měl být takový, aby bral ohled na to, že v budoucnu můžete mít sníženou mobilitu. Je například vhodné, aby byl vchod dostatečně blízko k brance, abyste nemuseli chodit tak daleko. Také zvažte přítomnost schodů a snažte se jim vyhýbat. Stále častěji se ke vchodu buduje bezbariérový přístup místo schodů a také se omezují schody v interiéru.

Myslete také na dveře, aby šly snadno otevírat, pořídit všude velké a těžké dveře nemusí být vhodným řešením, někde možná více oceníte posuvné dveře nebo dvoukřídlé dveře.

Dlouhá životnost

Dlouhá životnost by měla být spojená s mnoha materiály v domě. Nyní možná máte energii na rekonstrukci nebo vybavování, ale v budoucnu to tak být nemusí. Budujte proto vše s ohledem na to, aby to dlouho vydrželo. Bude vás to stát více peněz, ale do budoucna to oceníte. Budujte proto kvalitní podlahy, používejte kvalitní materiály pro obklad a nic nedělejte pouze provizorně. Nábytek vybírejte raději z masivu než z dřevotřísky a volte vždy řešení, která odolají času.

 

Pro někoho to může být nepříjemná představa, ale představte si, jestli bude současné řešení vhodné i pro vaše budoucí starší já. Pokud ano, tak v budoucnu zajisté oceníte, že jste dům budovali s ohledem na to, že nebudete vždy tak vitální.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA