ÚvodVenkovní kuchyně – příležitost, jak si užít přírodu i během běžných činností

Venkovní kuchyně – příležitost, jak si užít přírodu i během běžných činností

Je léto a lehký květinový vánek spolu se slunečními paprsky vás lákají ven, ale vy musíte stát v kuchyni u plotny? Komu by se chtělo do vaření. Během krásných letních dní se tak z vaření stává spíše nevyhnutelná činnost než něco, co děláte rádi. Jen si to představte. Musíte být zavření v kuchyni, ve které je často horko od spotřebičů, které jedou na plné obrátky, aby bylo jídlo v čas na stole. To ale můžete změnit.

Přesuňte vaření ven

Doby, kdy jste museli jídlo připravovat pouze v kuchyni v domě už jsou dávno tytam. Současná doba skýtá spoustu možností, jak si připravit chutné teplé jídlo, aniž byste u vaření museli být zavření doma. Nejrychlejší variantou je vytáhnout gril nebo rozdělat ohýnek a hodit na něj pár buřtů nebo kus steaku. To ovšem znamená, že by vaše letní obědy či večeře byly poněkud jednotvárné a odvíjely by se od toho, zda náhodou nepřijde krátká letní přeháňka. Co takhle hodit všechny tyto starosti za hlavu a pořídit si venkovní nebo letní kuchyni?

Venkovní kuchyně vs. letní kuchyně – je v tom rozdíl?

Pro někoho jsou sousloví venkovní kuchyně a letní kuchyně synonyma. Ano, na jednu stranu bychom to mohli považovat za běžně zaměnitelné výrazy, nicméně každá z těchto kuchyní má svá specifika, která z nich ve výsledku dělají dvě různá prostředí.

Letní kuchyně

Za letní kuchyni se zpravidla považuje místnost oddělená od běžného obytného prostoru, která nemusí být úplně zateplená, takže v ní nemůžete vařit v zimních měsících. Letní kuchyně bývá nejčastěji v samostatném zahradním domku nebo je součástí například stodoly. V drtivě většině případů platí, že je obestavěná čtyřmi plnohodnotnými zdmi nebo jsou místo jedné zdi třeba francouzská okna či posuvná vrata. Díky tomu, že je místnost uzavřená a neovlivňují ji venkovní podmínky, můžete v letní kuchyni skladovat cokoliv, téměř jako v klasické kuchyni.

Venkovní kuchyně

Oproti tomu venkovní kuchyně bývá spíš vylepšeným grilovacím místem. Když se řekne venkovní kuchyně, většina lidí si nejspíš vybaví přístřešek, pergolu, nebo kus pracovního prostoru někde na zahradě, který není nijak zvlášť obestavěný, natož uzavřený a odolný vůči dešti, zimě a ostatním vlivům.

Venkovní kuchyně svépomocí

Ať už se rozhodnete pro letní, nebo venkovní kuchyni, určitě ji zvládnete vyrobit svépomocí. U té letní to asi bude o něco náročnější a bude vyžadovat vyšší zručnost, ale o to víc vás bude těšit, když ji dostavíte. Venkovní kuchyně bude na sestavení pravděpodobně o něco méně náročná, ale zato budete muset být víc kreativní, protože pro venkovní kuchyně existuje spousta nádherné inspirace.

Nápady na venkovní kuchyně

z cihel

v pergole

z palet

Venkovní kuchyně z cihel, nebo jak by někdo řekl, letní kuchyně z cihel, může vypadat třeba takto. Obezdíte venkovní plácek se sezením a na obezdívku navážete cihlový kuchyňský pult spolu s grilem a třeba i dřezem. Díky tomu nebudete muset neustále běhat dovnitř, abyste si omyli ruce nebo potraviny.Letní kuchyně v pergole může být více uzavřená, například sklem, abyste v ní mohli kuchtit i na jaře či na podzim. Zároveň ale může být otevřenější jako na obrázku, a rázem se z ní stane spíše venkovní kuchyně v pergole. Kombinace dřeva a cihel působí moc příjemně a ladí se zahradou.Venkovní, neboli pro někoho letní, kuchyně z palet představuje nejúspornější a zároveň moderní variantu pro venkovní vaření. Stačí, když stlučete, obrousíte a případně natřete pár palet, a kuchyně je na světě. Skvěle doplní zákoutí každého venkovního posezení a poslouží stejně jako ostatní kuchyně.
© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA