ÚvodZahradní jezírko jako harmonická součást vašeho domova

Zahradní jezírko jako harmonická součást vašeho domova

Stále oblíbenějším prvkem zahrad, ať už u rodinného domu, či chalupy, je zahradní jezírko. Nejen, že skvěle vypadá a sluší všem zahradám bez rozdílu, ale je zároveň i velmi užitelné. Zahradní jezírko vytvoří prostor, který zapůsobí na všechny vaše smysly a přinese s sebou příjemnou atmosféru a harmonii, díky které si v zahradě nádherně odpočinete. Oázou bude nejen pro vás, ale i drobné živočichy, kterým nabídne potravu i útočiště. Zabydlet se tak u vás mohou ptáci, motýli, vážky, žáby, ropuchy, mloci, potápníci nebo třeba pavouci. Záleží na druhu jezírka a na množství vysazených vodních rostlin.

Okrasné nebo koupací?

Okrasné jezírko je naprosto nenáročným vodním prvkem, který skvěle zapadne do konceptu zahrady. Staví se s využitím jednodušších technologií a jeho realizace je tak mnohem snazší a rychlejší. Nabízí neomezené možnosti, fantazii meze klást nemusíte. Na své zahradě můžete vybudovat cokoliv od miniaturního jezírka až po rozsáhlý systém plný vodních rostlin, potůčků, vodopádů a velkých kamenů, kterému bude dominovat relaxační molo.

Nasazení ryb do okrasného jezírka je samozřejmě přínosem. Nejen, že krásně a působivě vypadají, zároveň likvidují uhynulé živočichy, hmyz a komáří larvy. Aby to však nebylo až moc pohádkové, ryby představují pro jezírko i poměrně velkou zátěž. Jejich přítomnost totiž vede k vyššímu riziku vzniku řas a ke zhoršení kvality a průhlednosti vody. S osádkou ryb tedy opatrně. Čím víc ryb, tím větší zátěž.

Co se velikosti týče, rozloha okrasných jezírek je zcela na vás. Hloubka potom závisí na tom, zda se v jezírku vyskytují ryby či nikoliv. Minimální hloubka, která rybám umožňuje přezimování, je 80 cm. Nejčastěji se setkáme s hloubkou jezírka kolem 1,5 metru.

Koupací jezírko má mnoho jmen - biotop, přírodní bazén, biobazén. Jedná se o uměle vybudovaný ekosystém, ve kterém se dokonale pojí okrasný břeh a koupací zóna a na rozdíl od modrého bazénu se stává naprosto přirozenou a esteticky příjemnou součástí vaší zahrady. Jeho výhodou je biologicky aktivní a chemicky neošetřená voda, která nezapáchá a neobsahuje žádné chemické látky, které by nepříznivě ovlivňovaly organismus člověka.

Koupací biotopy pracují s přirozenými přírodními procesy, které udržují biologickou rovnováhu ve vodě. K čištění vody zde nepoužíváme chlor ani jiné chemické prostředky, jezírko se čistí mechanicky, a to pomocí filtru a speciálního vysavače.



Kam jezírko umístit?

Jezírko potřebuje světlo, ale zároveň zde platí, že čeho je moc, toho je příliš. Protože nechceme, aby se jezírko přehřívalo, ideální bude, když pro vybudování jezírka najdete místo, kam svítí slunce po dobu 5 až 6 hodin denně.

Koupací jezírka, ale i jezírka okrasná, je vhodné neumisťovat pod opadavé stromy nebo jejich bezprostřední blízkosti. Docházelo by k jejich častému znečistění padajícími listy. Kořeny stromů by potom mohly poškodit stěny nebo folii jezírka.

Typy jezírek

  • Hydroizolační fólie - Tento typ jezírka vám dává možnost vyhrát si s jeho tvarem a velikostí a lépe vypadá. Je však náročnější na realizaci a jeho životnost je znatelně kratší než životnost jezírka plastového.
  • Plastové - Plastové jezírko se velmi snadno čistí, je odolné a ustojí vysoké mrazy. Má však omezený objem a není vhodné pro rybí osádku.

Nezapomínejte na pravidelnou péči jak o jezírko, tak o vysazené rostlin

A co filtr?

Organické nečistoty mohou být z jezírka částečně odstraňovány vodními rostlinami, které je potřebují ke svému růstu, a filtračními bakteriemi, které žijí na stěnách jezírka, na kamenech i na rostlinách. V praxi je však velmi často nezbytná ještě dodatečná filtrace. Zabezpečuje čistou vodu a dopomáhá k celkové rovnováze biosystému.

Průtokové filtrace

  • pro střední a velká jezírka, koupací jezírka i zahradní jezírka s chovem ryb
  • funguje na základě mechanické a biologické filtrace
  • instaluje se do nejvyššího bodu oběhu vody v jezírku, filtry jsou tak dobře přístupné v případě čištění

Podvodní filtrace

  • pomáhá především obohatit vodu o potřebný kyslík
  • umožňuje uschování filtrace pod vodou - nenarušený estetický dojem jezírka
  • pro malá jezírka bez ryb

Solární filtrace

  • poháněna slunečními paprsky
  • voda prochází skrze filtry k čerpadlu, které ji formou vodotrysku vrací zpět do jezírka
  • k pohonu v případě dostatku slunečního svitu nepotřebuje žádný další zdroj energie

Biologické filtrace

  • prospěšné bakterie uvnitř filtru udržují biologickou rovnováhu v jezírku
  • kompaktní rozměry a vysoká efektivita čištění

Tlakové filtrace

  • pro malá zahradní jezírka, ve kterých je malá nebo žádná osádka ryb
  • filtruje nečistoty přes filtrační vrstvy a produkuje tak čistou a kvalitní vodu
  • výhodou tlakového filtru je, že ho můžete umístit kdekoliv a nezáleží na tom, jestli je to pod nebo nad hladinou, protože je filtr uzavřený a voda z něj tak nevyteče

Jak jezírko čistit?

Kromě filtrace čistí vodu také UV lampy, které likvidují nebezpečné viry, bakterie a zákal z řas. Hrubé nečistoty z hladiny jezírka posbíráte ručně nebo pomocí tzv. jezírkového skimmeru. Čistotu vody v jezírku samozřejmě ovlivníte i chemickými přípravky, ale záležíte jen na vás, zda chcete chemii používat. V každém případě se vám bude hodit pH monitor, který nepřetržitě sleduje úrovně pH a kvalitu vody.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA