ÚvodŽivé ploty a jejich stylizace

Živé ploty a jejich stylizace

Živé ploty jsou dlouhodobě populární nejen proto, že nám díky nim sousedi nekoukají přímo do obýváku, ale také hezky ohraničí pozemek. Pojďme si společně říct, jak na správný výběr živého plotu i následnou péči, aby byl po dlouhá léta pastvou pro oči.

Jak správně vybrat živý plot?

Výběr vhodného keře se odvíjí od typu půdy, do které ho chcete zasadit. Podle typu půdy najdete vhodný keřík, kterému se bude dařit růst. Název pámelník vám asi nic neřekne, ale i tak jsme se s ním všichni setkali. Bujný keř s bílými bobulemi, které vypadají lahodně, ale bohužel opak je pravdou. Pámelníkové bobule jsou jedovaté, ale ne smrtelné. Tak jen připomeňte svým dětem, že tyhle bobule nepapat. Pámelníkům se líbí v jílovité půdě, která je hojná na humus. Turkestánský brest je dokonalým ochráncem soukromí, který může dosáhnout výšky až 3 metry. Hoví si v písčité půdě, která snadno propouští vodu. Živé ploty se dělí na čtyři skupiny, které je dobré znát hned v počátcích výběru keře, z něhož chceme plot vypěstovat.

Opadavé živé ploty

Rychlý růst a neprůhlednost od jara do podzimu předurčují opadavé živé ploty k tomu, že se stanou hlavní dominantou vašeho pozemku. Nejvyužívanější rostlinou, a tím pádem i skvělým kandidátem na opadavý živý plot, je keř zvaný Ptačí zob. Není potřeba se mu tolik věnovat, stačí občas zastřihnou a o zbytek se postará sám.

Oblíbené opadavé keře

Celoročně zelené živé ploty

Z názvu je jasné, že tyto keře budou celoročně zelené. Zároveň jsou dobrými pohlcovači hluku. Nejznámějšími keři ze stálozelených plotů jsou určitě túje, které jsou často zmiňované i ve filmovém prostředí. Například ve filmu Teorie tygra, kde Jiří Bartoška usekne celou túji a jen dodá: „Tak jsem si řekl, že je jednou ostříhám pořádně“.

Oblíbené celoroční keře

Kvetoucí živé ploty

Hlohyně zpestřují celkový vzhled zahrady svým zbarvením a plody, které ptactvo nechávají chladné. Nemusíte se tak obávat, že váš plot bude útočištěm.

Oblíbené kvetoucí keře

Neopadavé živé ploty

Neopadavé živé ploty jsou soběstačné organismy, které toho od nás moc nepotřebují. Stačí je občas zalít, tím vaše starost končí.

Oblíbené neopadavé keře

Jak pečovat o živý plot

Péče o živý plot už není tak náročná činnost, pokud máte správné vybavení. Mezi kvalitní výbavu každého zahradníka patří nůžky na živý plot. Nejpopulárnější jsou určitě nůžky elektrické, které jsou už nyní lehké a dobře se s nimi manipuluje. Pro milovníky precizních střihů jsou vhodné ruční nůžky, se kterými budou keříky na milimetry přesné.

Kdy stříhat živý plot?

Živé ploty se stříhají na jaře, v období, kdy vám už nebudou mrznout palce u nohou. Každoroční stříhání zaručí jejich hustotu a rozvětvení. Pokud máte o tvaru jasnou představu, je potřeba keř zastřihávat tak dlouho, dokud nedosáhnete vysněného tvaru.

pece-kere

Umělý nebo živý plot?

Umělý živý plot je známý spíše pod názvem umělé zastínění, to je totiž jeho hlavní funkcí. Spoustu lidí může utáhnout na svou bezúdržbovost, která osloví hlavně ty hospodáře, kteří nemají zálibu v zahradničení. Jak nejsnadněji umělé zastínění nainstalovat? Stahovacími páskami. Jelikož je zastínění lehké, nemusíte se obávat, že by negativně ovlivnilo stabilitu stávajícího oplocení. Umělý živý plot často imituje různé přírodní materiály. Ovšem kromě těchto umělých „náhražek“ můžete využít opravdový kus přírody v podobě štípaného bambusu. Ten vytvoří zastínění, které by mělo plně nahradí živý plot.

Živé ploty jsou bezpochyby náročnější na údržbu, ale výsledek je nesrovnatelný s umělohmotnou náhradou. Budování živého plotu má své kouzlo, o které je škoda přijít. Zároveň uděláte něco pro přírodu a kvalitu ovzduší, které dýcháte. Máte sice starost navíc, ale výsledek bude stát za to!

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA