ÚvodJak postavit zahradní krb s udírnou: Skvělý projekt pro letošní léto!

Jak postavit zahradní krb s udírnou: Skvělý projekt pro letošní léto!

Pokud jste milovníkem grilování, mohla by vás nadchnout představa vlastního zahradního krbu s udírnou. Zahradní krb není jen funkčním prvkem, ale také dokáže dodat prostředí příjemnou atmosféru, která přímo vybízí k venkovnímu posezení! Věděli jste, že si takový krb zvládnete postavit svépomocí? Začtěte se do našeho článku a vydejte se na cestu k vytvoření svého vlastního zahradního ráje!

Co budete potřebovat?

Na samotný krb

Rozhodně je důležité, aby váš zahradní krb s udírnou byl nejen krásný, ale hlavně bezpečný. Proto je nezbytné zvolit správný materiál pro jeho výstavbu. Kromě toho, že by měl být ohnivzdorný, je potřeba, abyodolával i nejrůznějším  povětrnostním podmínkám. Pro takový projekt jsou vhodné například cihly, tvárnice nebo opracované kameny.

Na vaše pochoutky

Ačkoli se dá jako rošt použít téměř cokoliv, od kovové sítě po starou mřížku z trouby, měli byste mít na paměti, že kvalitní rošt zvyšuje nejen bezpečnost při grilování, ale také kvalitu jídla.

Na výstavbu domácí udírny není potřeba nic víc než pár prken a trocha zručnosti. Stačí stlouct uzavřený prostor a jeho vnitřek opatřit jednoduchým háčkem a voilà, domácí udírna je hotová.

Nezbytné doplňky

K usměrnění kouře je potřeba komín. Na něj si můžete pořídit například trubky z nerezové oceli. Jestliže preferujete tradičnější přístup, můžete použít cihly a vybudovat tunel, kterým kouř nasměřujete tam, kam potřebujete.

Nezapomeňte ani na spojovací materiály, jako jsou beton a malta. Ty jsou klíčové pro zajištění pevné a stabilní konstrukce.

Postavte základy

Začněte stavbou základové desky krbu umístěné v dolní části topeniště. Můžete ji vytvořit buď vylitím betonu do dřevěné bedny nebo zapuštěním kamene do země. Pomocí cihel a spojovacího materiálu přichází na řadu zdění uzavřeného topeniště. To by mělo být obklopeno ze tří stran stabilními zdmi tak, aby tvořily tvar „účka“.

Obecně se doporučuje tloušťka zdi alespoň 20 cm. Velikost tohoto celého topeniště přizpůsobte velikosti roštu.

Pokračujte ve zdění

Nyní se dostáváme k roštu, který by měl být umístěn

v ideální vzdálenosti nad topeništěm tak, aby se pod ním dal snadno rozdělat oheň i abyste rošt mohli bez problémů polohovat dál či blíž k plamenům. Zdi „účka“ by měly pokračovat i nad roštem a na vrcholu stavby by měly přecházet ve zděný strop, aby byl celý prostor krbu uzavřený.

Kam vyvést kouř?

Z uzavřeného krbu je třeba vyvést kouř ven pomocí ocelové trubky, nebo otvoru z cihel. Místo toho, aby komín směřoval vzhůru, ho však doporučujeme vyvést vedle krbu. To vám umožní nasměrovat ho přímo do vaší vlastní udírny. Pak už jen stačí hned vedle krbu přistavět malou dřevěnou budku, ve které bude háček na vaše pochoutky.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA