ÚvodJaké jsou problémy stavby domu na svažitém pozemku?

Jaké jsou problémy stavby domu na svažitém pozemku?

Trávou porostlý svah vytváří malebné prostředí pro váš vysněný domov, ale realizace takového domova je složitější, než by tomu bylo u běžného domu na rovině. Stavba domu na svažitém pozemku představuje jedinečné výzvy, kterých si musíte být vědomi, abyste zajistili, že odměna pro vás bude stát za dodatečné náklady a delší dobu výstavby.

Jak se staví na svažitém pozemku?

Existují dva způsoby, jak postavit dům na svažitém pozemku. První vyžaduje vyrovnání terénu pro základ přidáním zeminy, jejím odstraněním nebo obojím. Půda může být navezena, aby zaplnila terén a vyrovnala jej, nebo může být vykopána odříznuta ze svahu a buď odvezena, nebo použita k podepření opěrných zdí pro dům. V závislosti na možnostech, půdních podmínkách a dalších faktorech může tento proces stavbu několikrát prodražit než u domu na rovině. Další možností je použití nosných kůlů. Jde o alternativu k vyrovnávání terénu, což zahrnuje použití jeřábu ke zvednutí domu na nosné dřevěné nebo ocelové sloupy. To může být mnohem nákladově efektivnější metoda a může také otevřít říši možností pro umístění domů, jako je výstavba nad stromy nebo vodou.

Proč stavět na šikmém místě?

Není náhodou, že některé z nejžádanějších domů na světě jsou postaveny na svazích. Zde je důvod:

  • Výhled - Můžete si užívat ohromující výhledy na zelená údolí nebo zalesněné lesy pod nimi, nad jasnou oblohu a v některých případech nepřerušované zorné pole na kilometry daleko.
  • Terénní úpravy - Pro mnohé je hlavní přitažlivost domu na svahu jeho výrazná estetika, která zahrnuje příležitost pro dechberoucí terénní úpravy.
  • Prostor - Pozemky se strmými svahy umožňují další prostor v suterénu, který slouží jako další patro domu.
  • Přirozené osvětlení - Až budete plánovat svůj dům, nezapomeňte na arkýřová okna. Domy na úbočí kopce jsou často perfektně situovány, aby maximalizovaly množství přirozeného světla, což je ceněná funkce, která přináší bonus spousty zdravotních výhod, jako je lepší nálada, lepší spánek a vyšší produktivita.
  • Soukromí- Pro ty, kteří kladou důraz na soukromí, stavba na svahu umožňuje vybrat si místo daleko mimo vyšlapané cesty.

Jaké jsou hlavní výzvy stavby na svažitém pozemku?

Přibližnou představu o tom, jak náročné bude na konkrétním webu stavět, si můžete udělat podle jeho gradientu. Sklon menší než 10 % je považován za mírný a nejsnáze se na něm staví, zatímco 11–20 % je považováno za náročnější. Cokoli nad 20 % je považováno za strmé. Při více než 15 % se náklady začnou výrazně zvyšovat, protože rizika se zvyšují a práce se stává obtížnější. Pozemek ve svahu je také náročnější. Tyto typy pozemků obvykle vyžadují určité množství úprav.

Čeká vás více práce

Není neslýchané mít domy postavené na sklonech až 50 %, náklady na komplexní základové systémy potřebné pro takové domy jsou však často vyšší než náklady na celý dům na rovném terénu. Ale i mírně svažité lokality obvykle vyžadují více betonu, hlubší výkopy pomocí specializovaných výkopových zařízení, opěrné zdi nebo terasy a specializovaná řešení pro drenážní a septické systémy. Veškerá další práce a materiály potřebné k tomu, aby byl dům v souladu a bezpečný k bydlení, znamenají vyšší náklady a delší dobu výstavby.

Na co dalšího myslet?

Je třeba vzít v úvahu kanalizaci a podzemní vodu. Je třeba zjistit, jak se voda na daném místě chová, abyste neměli stále podmáčený dům. Také je potřeba myslet na příjezdovou cestu a na to, jak budete pozemek používat. Pokud hrozí sesuvy půdy, je potřeba navíc terén upravit tak, aby byl z dlouhodobého hlediska bezpečný.

 

Stavba domu ve svahu se může zdát jako vysoce náročná, ale pokud se obrátíte na zkušené firmy, které mají s takovou problematikou zkušenosti, může vám v relativně krátké době vyrůst bydlení vašich snů.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA