ÚvodPřestavba nebo stěhování: Co byste měli zvážit?

Přestavba nebo stěhování: Co byste měli zvážit?

Nejste spokojení se svým současným bydlením a rozhodujete se, jestli je lepší se přestěhovat nebo investovat do rekonstrukce? Podobný problém řeší mnoho lidí a bohužel na něj neexistuje univerzální odpověď. Existuje ale několik důležitých faktorů, podle kterých byste se měli rozhodovat a my si je představíme

Loajalita k místu

Místo, kde bydlíme, hraje obrovskou roli v naší celkové spokojenosti s domem. Jsme sentimentální stvoření, která si vypěstují hluboké citové vazby k našim domovům a sousedství. Lokalita je největším faktorem při rozhodování člověka o přestavbě domova. Pokud milujete místo, kde žijete a nemůžete si postavit nebo koupit nový dům ve své současné oblasti, přestavba je pravděpodobně vaší nejlepší volbou, pokud potřebujete změnu.

Pochopení vašich financí

Vezměte si tužku a papír a zmapujte vše, co chcete v domácnosti. Všimněte si, kolika z těchto změn lze dosáhnout přestavbou vašeho současného domu. Pokud vám zbylo pár věcí za velkou cenu, které nelze provést přestavbou, je pravděpodobně čas začít zvažovat finanční důsledky stěhování. Finance se u každého liší, ale pevným pravidlem je, že nikdy neprovádějte rekonstrukce, které jsou nepřiměřené hodnotě vašeho domova.

Vyhledání odborné pomoci

Než učiníte konečné rozhodnutí o přestavbě nebo výstavbě nového, měli byste se poradit s odborníkem. Kreativní dodavatel uvidí možnosti a potenciální neúspěchy, které vy nevidíte , a potenciálně vás ušetří od potopení peněz do přestavby, která finančně nedává smysl. Se správným stavitelem, který dohlíží na vaši renovaci nebo stavbu, získáte domov, který chcete, v podobě, kterou potřebujete, na místě, kde rádi bydlíte.

Zvažte půdorys vašeho současného domova

Má váš současný domov dobrou strukturu? Může podporovat typy změn, které byste chtěli bez vážných strukturálních renovací? Například pokud chcete stavět, ne všechny domy mohou podporovat druhé patro. Prostorný dům se 3 ložnicemi může být zároveň ideální pro rekonstrukci, která z něj udělá dům se 4 ložnicemi. Obecným pravidlem pro renovaci domů je, že renovace bude vždy stát méně, pokud ponecháte konstrukční prvky svého domu nedotčené.

Hodnota malých změn

I malé změny mohou znamenat velký rozdíl. Jak by se vám líbil domov, kdybyste třeba koupili novou linku, vyměnili okna, vymalovali nebo rekonstruovali koupelnu.

Jste ochotní přečkat rekonstrukci?

Doba trvání projektu na přestavbě se značně liší, někdy zabere rekonstrukce týden, ale může zabrat třeba i několik měsíců. Je to věc pohodlí, ale pokud skutečně uvažujete o přestavbě domu, nemůžete

ignorovat čas, který s tím souvisí. Pokud uvažujete o stavbě nového domu, průměrně velký projekt může trvat až 6 měsíců od zahájení stavby.

Nepředvídaná práce a skryté náklady

Co najdete za svými zdmi? Můžete začít renovovat jen proto, abyste odhalili mnohem více práce. Vždy existuje možnost najít problémy, jako je hnijící dřevo, škůdci nebo narušená statika. Navíc můžete najít elektrické rozvody, instalatérské práce, okenní otvory nebo izolace, které již nevyhovují současným normám nebo trendům, což rychle přidá spoustu peněz ke konečným nákladům na vaši renovaci.

Snad vám těchto pár tipů pomůže se lépe rozhodnout, abyste své dilema vyřešili. Dobře svoje možnosti zhodnoťte podle výše zmíněných bodů a zajisté se rozhodnete správně.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA