Traktor. Dříč, který pomůže na poli, stavbě i v lese

Traktory jsou výkonné stroje, které naleznou své uplatnění při mnoha činnostech. Jsou místa, kde se bez nich lidé neobejdou. Často se je vyplatí koupit, ale někdy je výhodnější pronájem. Kdy si traktor půjčit, jak vybrat traktor a kdo ho může řídit?

Traktory jsou revolučním strojem nejen v zemědělství. Zcela změnily styl práce a polích a lidem zjednodušily mnoho činností. Umožnily větší a především efektivnější obdělávání půdy, a tím i větší produktivitu. 

První traktory se objevily v 19. století a byly poháněny parou. Byly to těžké a neobratné stroje, které sloužily k tahání pluhu. Začátkem 20. století pak nahradily páru spolehlivé spalovací motory. V roce 1917 společnost Henry Ford & Son představila model Fordson. Byl to vůbec první masově vyráběný traktor, který se ve své době stal velmi populárním. A to rozhodně neuměl to, co dnešní traktory. Moderní traktory jsou vybaveny sofistikovaným systémem, pochlubit se mohou klimatizovanými kabinami, automatickým řízením, GPS navigací, řadou elektronických systémů a podobně. Sednout si do traktoru a vydat se s ním na pole, znamená mít s řízením traktoru zkušenosti. 

Traktor na pole, do lesa i na stavbu 

I proto, že není traktor jako traktor. Vedle “klasického” zemědělského traktoru lze na řadě pracovních míst vidět traktory pro zemní práce a v lese pak zase lesní kolové traktory. 

Jaké jsou druhy traktorů:

  • zemědělské traktory – jsou přizpůsobeny zemědělským činnostem jako je orba, setí, sklizeň a podobně, tyto činnosti vyžadují vybavení traktoru rozličnými přídavnými zařízeními neboli závěsnou technikou, například je využíván pluh, secí stroje, žací stroje, rozmetadla, stroje na hnojení atd.  
  • stavební traktory – jsou přizpůsobeny práci na staveništi, kde vykonávají zemní práce jako výkopy, přesun materiálu, hloubení děr, demolice a podobně, tyto činnosti vyžadují vybavení stroje rozličným příslušenstvím, například lžící, hydraulickým kladivem, atd.  
  • speciální traktory – jsou přizpůsobeny práci v daném prostředí, například se jedná o lesnické traktory, které jsou vhodné pro náročnou práci v lese, patří sem lesní traktory, vyvážecí traktory, atd. 
  • malotraktory – zapomenout nesmíme ani na malotraktory, které jsou menší avšak výkonnou verzí klasického traktoru, jsou kompaktní a ideální pro menší pozemky, zahrady, farmy, golfová hřiště, vinice či komunální služby ve městech a obcích

Jak vybrat traktor

Právě to, kde traktor budete používat a jaké bude vykonávat činnosti, by mělo být jedním z klíčových faktorů výběru. Nejprve si udělejte jasno v tom, jaké práce budete s traktorem vykonávat. Bude to příprava půdy, osev a sklizeň, nebo spíš přeprava materiálů či těžba dřeva? 

Podstatné rovněž je, v jakých podmínkách bude traktor pracovat – na jak velkém pozemku, v jakém terénu, zda na horách, v nížině nebo třeba na vinici. Jak často budete traktor používat, byste rovněž neměli při výběru traktoru opomenout – každodenně, sezóně, jednou za čas? Tady je totiž na zvážení, zda si traktor koupit, nebo si ho jednou za čas půjčit. Pronájem traktoru totiž může být ekonomickým a výhodným řešením. 

Půjčit si můžete stroj přesně podle toho, na co ho potřebujete. Nejen k jaké činnosti, ale také na jak velkou plochu, respektive, kde s ním budete pracovat, a tomu přizpůsobit i typ pohonu a výkon či velikost traktoru. Tyto parametry jsou při výběru traktoru zásadní. 

Kdo může řídit traktor

Za volant (respektive řízení) traktoru si nemůže sednout každý. Na malotraktor nepřekračující váhu 3,5 tuny stačí normální řidičský průkaz. Řízení “velkého” traktoru už však vyžaduje příslušná řidičská oprávnění. Není to jen řidičský průkaz skupiny “B” nebo “C” podle hmotnosti vozidla, ale také řidičský průkaz skupiny “T” opravňující k řízení traktorů a pracovních strojů. 


© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA