Zahradní chodníky snadno a rychle. Jak na cesty na zahradě?

Všude rychle a s čistými botami. To je hlavní důvod, proč na zahradě vybudovat chodníčky. Odhlédneme-li od praktického hlediska, jsou zahradní cesty jednou z možností, jak zahradu zkrášlit. Tento funkční a současně estetický prvek může být z řady materiálů. Důležité však je, aby byl bezpečný za každého počasí.

Co je při plánování vybudování zahradního chodníku důležité? Hned tři věci – materiál, design, umístění

Nejčastější volbou jsou přírodní materiály, které splynou se zahradou v jedno a vytvoří spolu vkusnou kombinaci. Oblíbený je kámen, štěrk, písek, dřevo nebo oblázky, ovšem objevují se i cihly, betonové díly, dlažba nebo zámková dlažba. Tam, kde nutně nechcete likvidovat trávu a místo ní chcete vybudovat cestu, zvolte “šlapáky”. Tyto obvykle kamenné desky vám umožní přejít trávu suchou nohou a přitom vytvořit přírodní a funkční cestičku. 

Výběr materiálu jde ruku v ruce s designem. I chodník totiž může být krásný! Stačí ho s citem začlenit do okolního prostředí. Zvážit, co bude nejlépe vypadat v kontextu zeleně a jednotlivých částí zahrady. Kolem domu může být například kombinace betonu a dřeva, dál v zahradě oblázkové cestičky nebo zmíněné šlapáky. 

Kudy? To je klíčová otázka. Co potřebujete na zahradě spojit? Terasu s místem pro ohniště, záhony nebo skleníkem? Z garáže se potřebujete dostat kolem domu až k zahradnímu domku? Ideálně, pokud nejnavštěvovanější místa spojíte co nejkratší cestou. Pokud tedy nechcete mít ze zahrady bludiště. 

Zvažte také šířku cesty, kudy budete chodit častěji a naopak jen občas hraje svou roli. Frekventovanější chodníky udělejte širší, klidně až 80 centimetrů, pokud není třeba širší, ty méně využívané stačí okolo 40 centimetrů. 

Kde sehnat materiál a techniku

Svou zahradu samozřejmě můžete svěřit profesionálům, a to včetně rozvržení a stavby chodníků. Zahradní chodník však zvládne šikovný kutil vybudovat svépomocí. Základem je pořízení vhodného materiálu a správná technika. Tu přitom nutně nemusíte kupovat. Vlastně je to spíš zbytečné, pokud ji budete potřebovat jen jednorázově k vybudování zahradního chodníku. Vše seženete v půjčovně. 

Co tedy budete potřebovat? Vhodný stavební materiáljako písek, štěrk, kámen, který seženete na našem portále Megastroj.cz od inzerentů po celém Česku. Stejně tak zde můžete poptat vhodnou techniku pro přípravu terénu i samotnou pokládku zahradního chodníku. 

Hned zkraje se bude hodit běžné nářadí jako je lopata nebo motyka, kterou odstraníte trávu a připravíte podklad. Využít můžete i kultivátor z půjčovny, který práci zrychlí a zefektivní. Potom to mohou být různé malé stroje pro přípravu materiálu, například pily, řezačky, hladičky na beton či malé nářadí. Díky půjčené technice vybudujete a dokončíte chodníky snadno a rychle.   

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA