Úvod10 jednoduchých způsobů, jak ušetřit na vytápění

10 jednoduchých způsobů, jak ušetřit na vytápění

Přicházející chladné počasí dělá vrásky mnoha lidem. Bohužel žijeme v podmínkách, kde je potřeba topit po většinu roku. Jelikož se výdaje za vytápění stále zvyšují, mnoho lidí přirozeně hledá způsoby, jak je snížit. Nemusí to dát mnoho práce a za vytápění můžete ušetřit mnoho peněz. Poradíme vám užitečné tipy, jak toho můžete dosáhnout.

1. Utěsněte úniky teplého vzduchu

Zkontrolujte dveře, okna, stropy a jakákoliv další místa, kudy by mohlo teplo unikat. V zimních měsících je velmi užitečná termokamera, která vám může ukázat, kde dochází k největším únikům. U dveří bude třeba jen stačit vyměnit těsnění, jinde pomohou drobné stavební úpravy.

2. Naprogramujte termostat

Provedení malých změn na termostatu může znamenat velký rozdíl ve snížení vašeho účtu za vytápění. Proč zbytečně topit, když nejste doma nebo když spíte? Nastavte termostat tak, abyste topili jen tehdy, když skutečně využíváte prostor v interiéru.

3. Pusťte světlo dovnitř

Když vyjde slunce, roztáhněte žaluzie a nechte světlo proniknout dovnitř. Sluneční světlo ve vašich oknech vás může staromódním způsobem pořádně zahřát. Jakmile slunce zajde, můžete okna zakrýt závěsy nebo žaluziemi, aby teplo neunikalo.

4. Zavřete dveře v nepoužívaných místnostech.

Zavřete dveře k místnostem, které aktuálně nepoužíváte. Díky tomu nebudete muset vytápět tak velké prostory a to se výrazně podepíše na vaší spotřebě.

5. Noste teplé oblečení

Konečně přišlo období, kdy využijete flanelové košile, mikiny, svetry, roláky, tepláky a termoprádlo. Nošení teplejšího oblečení v interiéru vám umožní, abyste nemuseli topit na tak vysoké teploty.

6. Vařte doma

Při vaření se uvolňuje do interiéru velké množství tepla. Zajisté jste se už mnohokrát u sporáku zapotili. Nejvíce však vyhřeje interiér trouba. Když dopečete, můžete nechat dvířka trouby otevřená a nechat teplo z trouby, aby ohřálo interiér.

7. Vyřešte okna

Přes okna uniká obvykle nejvíce tepla. Jestliže máte stará okna, zvažte jejich výměnu za nová. Pomůže také výměna těsnění, když už je zastaralé. Velkým pomocníkem jsou žaluzie. Nejvíce pomáhají venkovní žaluzie, které poskytují vysokou míru izolace. Zvážit můžete také závěsy, jejich zatažením snížíte únik tepla z místností.

8. Používejte stropní ventilátory

Používání stropních ventilátorů vám může pomoci ušetřit na nákladech na vytápění. Musíte přimět ventilátor, aby se točil ve směru hodinových ručiček, tím bude teplo tlačit dolů. V létě ho zase můžete nastavit, aby se točil proti směru a tím vás ochlazoval.

9. Vhodně uspořádejte svůj nábytek

Mnoho lidí má nevhodně uspořádaný nábytek, takže blokuje tomu, aby mohl vzduch po místnostech správně cirkulovat. Postarejte se zejména o to, aby nebyl žádný nábytek před radiátory nebo jinými zdroji tepla.

10. Myslete na svůj krb

Pokud máte krb, zakrývejte ho v době nepoužívání, aby vám nevysával teplý vzduch z interiéru. Jestliže máte krbová kamna, zvažte pořízení tepelného výměníku nebo pořízení akumulátorových kamen, která dokážou vydávat teplo ještě mnoho hodin po zatopení.

     Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak ušetřit na vytápění, aniž byste museli výrazně finančně investovat. Od zateplení dveří a oken přes správné nastavení termostatu a využití přirozeného světla - každý z těchto tipů může pomoci snížit vaše náklady na vytápění a udělat váš domov pohodlnějším během chladných měsíců. Pamatujte, že i malé změny mohou mít velký vliv na váš rozpočet. Nebojte se používat tyto tipy a těšit se z tepla a úspor během zimních dnů.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA