ÚvodProsvětlete svůj domov francouzskými okny

Prosvětlete svůj domov francouzskými okny

Díky štědrému množství denního světla vnesou francouzská okna do vašeho domova pozitivní energii. Nejenže jsou velmi praktická, ale jsou i skvělým módním doplňkem do domu či bytu. Přečtěte si, co všechno vám tato ohromná okna přinesou.

Co jsou francouzská okna?

Okna, která jsou výjimečná svou velkou plochou, díky které se jejich spodní hrany dotýkají podlahy. Často navazují na balkón, terasu nebo na lodžii. Mohou tak plnit i funkci dveří. Na trhu najdete spoustu typů francouzských oken, takže je jen na vás, jaké máte představy. Liší se počtem křídel, způsobem otevírání (např. posuvná francouzská okna) a materiálem. Dřevěná okna vás upoutají svým tradičním vzhledem, ale pojí se s nimi náročnější údržba. Oproti tomu plastová okna lépe izolují a vyjdou vás levněji. Dále se můžete rozhodovat podle počtu křídel:

Dvoukřídlá francouzská okna – jsou velmi oblíbená a mohou být se štulpem nebo středovým sloupkem. Štulp vám přinese možnost otevřeného celistvého prostoru. Pokud si vyberete dvoukřídlá okna se sloupkem, můžete obě okna otevírat a vyklápět. Trojkřídlá francouzská okna – díky jejich vyšší nosnosti se nejlépe hodí na terasy. Přílišnému namáhání oken pak pomůže také středový sloupek nebo posuvný systém otevírání. Okna na míru – pokud potřebujete specifické okno, můžete si ho nechat vyrobit přímo podle svých představ.

Výhody a nevýhody francouzských oken

Francouzská okna jsou skvělým doplňkem interiéru. Rozzáří váš domov a zajistí senzační výhled na okolí. Dokáží také urychlit větrání, protože větší okenní plochou proudí vzduch mnohem rychleji. Na druhou stranu mají i francouzská okna pár nevýhod. V zimě můžete zaznamenat větší únik tepla. A co s tím? Umístěte okna na jih nebo jihozápad, čímž zabráníte tepelným ztrátám. Pro ještě lepší izolaci si je můžete nechat vyplnit trojsklem. V létě mohou okna naopak, kvůli své ohromné skleněné ploše, o dost rychlej přehřívat interiér, proto doporučujeme vestavět kvalitní zastínění.

Jak zastínit francouzská okna?

Jelikož každý chce mít občas trochu soukromí, budete muset svá francouzská okna této potřebě přizpůsobit. Pořiďte si proto zastínění, které pomůže zabránit zvídavým pohledům lidí, kteří procházejí kolem domu. V horkých dnech zamezí i přebytečnému ohřívání. Na výběr máte z mnoha druhů žaluzií, rolet a závěsů.

I když je cena francouzských oken vyšší, není pochyb, že jsou víc a víc populární. Výhledy, které vám mohou nabídnout, jsou často dokonalé. Ať už jste tedy v bytě či domě, rozhodně se zamyslete nad pořízením těchto vkusných oken.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA