ÚvodJak ušetřit na energiích díky solárním panelům: Praktické rady

Jak ušetřit na energiích díky solárním panelům: Praktické rady

Úspora financí za spotřebu a distribuci elektřiny je v mnoha domácnostech velmi důležitá. Elektrická energie se neustále zdražuje, ale na trhu je pár produktů, které vám dokážou zefektivnit vaše šetření.

Jedním z nejpoužívanějším řešením je výroba energie ze solárních panelů. Před samotným rozhodnutím a realizací montáže fotovoltaiky se však musíte pořádně zamyslet, jak panely fungují, zda se vám vyplatí do nich investovat a jestli mohou být instalovány na vaši střechu.

Princip fungování solárních panelů

Jsou 2 základní druhy solárních panelů - fotovoltaické panely a sluneční kolektory. Fotovoltaické panely využívají světelnou energii a tu pak následně přeměňují při fotovoltaickém jevu na užitečnější elektrickou energii, a to v podobě stejnosměrného proudu. Fotovoltaický panel má ve funkčním systému zabudovány také prvky baterie, měnič či solární regulátor. Sluneční kolektory zase pracují na principu fototermální konverze, tzn. že přeměňují absorbované sluneční záření na tepelnou energii. Ta pomocí teplonosné látky v izolovaných potrubích zahřívá vodu v zásobnících nebo pomáhá vytápět domácnost.

Typy fotovoltaických systémů 

Máme k dispozici několik typů fotovoltaických systémů z pohledu využití elektřiny ze solárních panelů. Dostupné jsou on-grid systémy, které jsou doplněny napájením z distribuční sítě. Tedy pokud elektrická energie z FV panelů nepostačuje pro pokrytí potřeb domácnosti, zbytek se odebírá ze sítě. Pokud naopak nastane přebytek energie, pak se odvádí do distribuční sítě. 

Další FV systém je off-grid neboli solární ostrovní systém. Ten naopak zachází pouze s elektřinou vyrobenou z FV panelů. Není tedy připojen na distribuční síť. 

Další možností je hybridní FV systém, jehož součástí je i odběr ze sítě. Pokud je potřeba lze ho přepnout do režimu s vnitřním okruhem. Funguje tedy na FV systému, ale pokud nastane situace, že nám energie nestačí, odebírá se proud ze sítě.

Insolace

Kromě základních informací o fungování a typů solárních systémů je pro účinnost solárních panelů rozhodující i míra insolace v dané lokalitě. V České republice se průměrná roční hodnota globálního horizontálního ozáření (GHI) pohybuje v rozmezí 1100 až 1200 kWh/m². Toto množství slunečního záření je dostatečné pro efektivní využití solární energie, i když nemá tak vysokou intenzitu jako v některých jiných evropských zemích.

Při rozhodování o instalaci fotovoltaických panelů je důležité brát v úvahu nejen celkové množství slunečního záření, ale také jeho rozložení během roku. Léto nabízí delší sluneční dny a vyšší intenzitu slunečního svitu, zatímco v zimních měsících je insolace nižší. Proto je vhodné při plánování instalace solárních panelů zvážit orientaci střechy vůči slunci, zejména směrem na jih, pro maximální účinnost systému.

Globální solární atlas: čím červenější, tím vyšší insolace. Web: globalsolaratlas.info

Instalace - jih vede nad severem 

Musíte se hlavně zamyslet na co chcete energii ze solárního panelu využívat. Poté může následovat výpočet finanční návratnosti. Také je důležitá plocha střechy, protože právě ta bude sloužit pro budoucí montáž panelů. A měla by být orientována na jih pro co nejvyšší účinnost systému. Pravděpodobně bude lepší prodiskutovat plán i samotnou instalaci s odborníkem.

Proud ze zelené energie

Solární systémy jsou bezpochyby výborným nástrojem pro zefektivnění úspor za elektrickou energii. Domácnost dokáže využít zelenou energii.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA