ÚvodVenkovní dlažba a jak ji položit

Venkovní dlažba a jak ji položit

Otázka, jak vybrat a položit venkovní dlažbu trápí velkou část kutilů. Ale není žádný důvod, aby vás dlažba strašila i ve snech. Když si zodpovíte pár základních otázek, uvidíte, jaká je to hračka. Zjistěte, na jaké otázky byste měli znát odpověď, abyste měli jistotu, že výstavba venkovní dlažby byla úspěšná.

Výběr barvy dlažby jako start stavby

Když si nevíte rady, kde při výběru venkovní dlažby začít, je dobré začít u barvy. Světlejší dlažby jsou populární a mají širokou nabídku na trhu – na příklad světle hnědá, vanilková, bílá, krémová. Světlé barvy mají výhodu, že jsou neutrální a hezky se kombinují se dřevem. Tmavší odstíny dlažeb, jako je černá nebo tmavě šedá, jsou nenáročné na údržbu a vyjímají se především na terasách.

Typy venkovních dlažeb:


Cihlová dlažba

Pro cihlovou dlažbu je typická její sytě červená barva, kterou často můžete zahlédnout na fasádách starších domů, které nemají omítku a přiznaly krásné cihly. Cihlovou dlažbu si můžete udělat i sami. Staré cihly se očistí a opracují zednickým kladívkem. Jestli je cihla moc stará, bude opadávat, ať se budete snažit sebevíc. Pokud není cihla přesně to, co hledáte, máte stále z čeho vybírat.



Kamenná dlažba

Kamenná dlažba je multifunkční. Díky jejímu univerzálnímu vzhledu se využívají jak v exteriéru, tak v interiéru. Venkovní kamenná dlažba má výhodné vlastnosti, které oceníte například při výstavbě terasy. Jen si to představte. Sedíte na terase, grilujete s přáteli, popíjíte drinky. A to všechno děláte na povrchu, který je žáruvzdorný, voděodolný i mrazuvzdorný.

Žulová dlažba

Žulová dlažba se vyrábí čistě z přírodních materiálů a říká se o ní, že je nezničitelná. Žulu nepoškodíte, ani když se budete hodně snažit, a proto je taky její kvalita stejná i po sto letech užívání. Její odolnost využijete i jinde než na zahradě. Ze žuly si klidně můžete nechat vyrobit i kuchyňskou desku, na které můžete bezstarostně krájet.



Jak řezat venkovní dlažbu?

Předtím, než se pustíte do samotného řezání dlažby je potřeba terén naměřit. Je důležité být co nejpřesnější a věnovat dostatečnou pozornost každému zákoutí. Když si terén zaměříte špatně, může se stát, že vám bude dlažba chybět nebo přebývat. Tak jako tak to pro vás bude starost navíc. K samotnému řezání se vám bude hodit řezačka, kterou můžete sehnat už za pár tisíc korun. Řezačka zaručí, že se dlaždice precizně nařežete, aniž byste ji poničili. Určitě můžete využít i jiné prostředky, ale řezačka je cestou k úspěchu.




Jak položit venkovní dlažbu

Na položení venkovní dlažby není potřeba pomocná ruka najatých řemeslníků, zvládnete to i vy sami. Pokládání i řezání dlažby má jednoho společného jmenovatele. A tím je časté přeměřování. Po přeměření terénu se pokládá štěrková lože, do které dlažba pevně zapadne. Štěrk se srovná do roviny, čímž zajistíte, že minimální výška lože bude požadovaných 4–8 mm. Abyste vizuálně jasně vymezili prostor, do kterého chcete umístit dlažbu, doporučujeme ohraničit ho pomocí obrubníků. Obrubníky položíte do suchého betonu, a pro lepší stabilitu je suchým betonem opevníte ještě ze stran.

S tímto základem máte hotovo a můžete se vrhnout na samotnou dlažbu. Pokládání dlažby už není žádná věda, začínáte skládat od rohu do prostoru terénu. V průběhu sázení dlaždic potřebujete vodováhu, která zaručuje rovnoměrnou pokládku. Pokud se vám úplně nezdá zasazení do lóže, stačí dlažbu zaklepnout na správné místo gumovou paličkou. Vzniklé mezírky, kterým se říká spáry, vyplníte betonem nebo jemným pískem. Záleží na vás, jakého vzhledu chcete docílit.

Čistit venkovní dlažbu – ano či ne?

Je přirozené, že postupem času se na dlažbě projeví známky opotřebení. Proto je vhodné jí dodat trochu té péče a po zimě se vrhnout na každoroční úklid. Pokud vám přijde, že je dlažba špinavá a potřebovala by omýt, udělejte to v rozmezí jara až podzimu. Stačí k tomu dvě věci – čistič na mýdlové bázi, kartáč a drhnete. Pokud máte vyčistit větší plochu, která by ručně zabrala hodně času i síly, zvolte vysokotlakový čistič. Takzvanou wapku, kterou najdete v samoobslužných myčkách aut. Takováto wapka má totiž dostatečný průtok vody, aby vyčistila i ta nejhlubší zákoutí. Nalít trochu mýdla, vzít vodou a máte hotovo.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA