ÚvodVertikální zahrady aneb kousek přírody na dosah ruky

Vertikální zahrady aneb kousek přírody na dosah ruky

Byli jste někdy na návštěvě, kde vás zaujala stěna pokrytá rostlinami? Nebo jste přemýšleli nad tím, jak navodit přírodní atmosféru, aniž byste opustili pohodlí svého domova? Pak pro vás vertikální zahrady mohou být to pravé, protože se stanou atypickým prvkem, který oživí a provzdušní jakýkoliv prostor.

Živá stěna

Kousek přírody uvnitř domu. To jsou vertikální zahrady. Vezměte malé truhlíky s trochou substrátu, zasaďte do nich rostliny a truhlíky přidělejte na zeď, kde budou květiny zdobit váš dům s minimální údržbou a maximální grácií. Značnou část péče za vás mohou obstarat závlahy, které napojíte na časový spínač. V posledních letech se vertikální zahrady staly díky své jedinečnosti velmi oblíbené.  

Z čeho můžete vybírat?

Druhů a typů vertikálních zahrad je hned několik. Každý si přijde na své. Vybírat budete z různých druhů truhlíků, substrátů i samotných rostlin. Tímto způsobem si vytvoříte a nakombinujete vertikální zahradu přesně podle svých představ. Jediným, pro vás limitujícím kritériem je to, zda budou vámi vybrané rostliny vhodné do domácnost nebo ne a také jaký substrát použijete. Sypké materiály jsou vhodnější do budov, kde nefouká vítr. 

Kam se tedy zahrady hodí? Téměř kamkoliv. Umístit je můžete do obýváku, koupelny i na balkón. 

Co vám zahrada na zdi přinese

Pokud zvažujete pořízení vertikální zahrady, určitě je dobré zvážit všechna pro a proti. Velkým plusem, který s sebou nesou, je zlepšení kvality ovzduší a cirkulace vzduchu. Možná vás překvapí jejich další kladná stránka, a tou je absorpce hluku. Dále pak snižují teplotu v místnostech. Samozřejmě jsou i originálním a estetickým doplňkem do každé domácnosti. Když jsme zmínili všechny výhody, by bylo férové podívat se také na nevýhody. Těmi mohu být finanční náklady a vysoká spotřeba vody. 

 

Cena vertikální zahrady

V tomto případě nelze říct konkrétní cenu. Vše se odvíjí od plochy, kterou rostliny pokrývají, jejich druhu, od systémů na zavlažování a použitých materiálů. Krásná vertikální zahrada se dá vyrobit i za pár korun, pokud se rozhodnete pro použité truhlíky, nebo staré PET lahve.

Po kterých rostlinách můžete sáhnout?

  • stepní trávy 
  • keře
  • polokeře
  • bylinky (rozmarýn, šalvěj, tymián, nízké druhy levandulí)
  • zelenina (špenát, rukola, hrášek, salát)
  • jahody 
  • muškáty 
  • trvalky, které mají mělký kořenový systém

DIY vertikální zahrada 

Pro kutily se může jednat o netradiční výzvu. Jak si tedy zahradu na zdi vyrobit svépomocí? Když máte vybrané místo, musíte obstarat nosnou konstrukci, na kterou budete rostliny umisťovat. Na danou konstrukci pak připevníte truhlíky nebo moduly, ve kterých už jsou rostliny zasazené. Následně vyřešte hnojení a závlahy. To můžete obstarávat manuálně vy sami nebo si můžete pořídit zavlažovací časové spínače, které vám práci usnadní. Alternativní nádoby na výrobu truhlíků jsou staré PET láhve. Tato varianta je ekologická a ohleduplná k životnímu prostředí. Fantaziím se v tomto případě meze nekladou. 

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA